Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu, luat în șuturi de magistrații de la CSM

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele i-a acuzat pe membrii CSM că fac jocuri politice

Președintele Traian Băsescu a participat joi la ședința Consiliului Superior al Magistraturii. Șeful statului a plecat de la CSM după o oră și jumătate, timp în care și-a expus punctul de vedere despre protestele magistraților și situația interimatului de la ÎCCJ.

Pentru prima dată la o astfel de întâlnire, Băsescu a fost luat în șuturi de magistrați. Membrii CSM au avut curajul să-l înfrunte și i-au făcut o serie de reproșuri președintelui, după ce Băsescu i-a acuzat că fac jocuri politice.
Băsescu l-a “smotocit” pe procurorul general

Președintele Asociației Magistraților din România, Mona Pivniceru, a declarat, la CSM, că președintele a intervenit în actul de justiție când și-a permis să “smotocească” procurorul general cu privire la soluționarea dosarului Revoluției. Pivniceru a spus că și acesta este unul din motivele pentru care protestele vor continua, din cauza imixtiunii politicului în justiție.
“Dacă dumneavoastră dați acel semnal public, lumea începe să se întrebe ce înseamnă independența judecătorului”, i-a spus Pivniceru lui Băsescu, referindu-se la reproșul pe care i l-a adus Băsescu la adresa Codruței Kovesi referitor la încetinirea dosarului Revoluției.
Ea s-a plâns apoi de apelativele pe care le primesc magistrații, inclusiv de la politicieni. “În condițiile în care activitatea noastră este dusă pe apa sâmbetei de tot felul de declarații politice, dumneavoastră ne faceți corupți, alții ne fac idioți, care ar mai fi normalitatea de sistem?”, a mai clamat Pivniceru. Ea i-a reproșat președintelui că nu are răbdare să asculte “păsurile” magistraților despre problemele “grave” ale justiției, șeful statului replicând că îi cunoaște părerile și că se uită la ea ca “la Dumnezeu” când apare la televizor.

Magistrații, somați să înceteze greva

Băsescu le-a cerut magistraților să reia judecarea proceselor și să intre în legalitate. “Vreau să știți interpretarea mea: Faptul că nu funcționează instanțele, nu se judecă este împotriva legii. Unii nici n-aveți curaj să spuneți cuvântul grevă, dar asta este în termeni reali. Justiția trebuie să intre imediat în legalitate. Este o solicitare pe care v-o adresez: intrarea în legalitate a justiției”, a declarat șeful statului, adăugând că “cei păgubiți nu sunt politicienii, ci justițiabilii”.
La solicitarea președintelui  de a înceta protestele, un judecător aflat la centrul de presă, unde priveau mai mulți magistrați discuțiile din plenul Consiliului, a spus: “Dă-ne, frate, afară și angajează muncitori!”. Discuțiile din ședința CSM nu au mai putut fi auzite, începând cu ora 10.40, întrucât sunetul a fost închis, iar judecătorii au calificat situația drept un “sabotaj!”

Pensionările ar bloca mai mult sistemul judiciar

Lidia Bărbulescu, membru CSM, propusă ca interimară la ÎCCJ, i-a spus lui Băsescu că pensionarea este un drept și nu o obligație, în timp ce alți membri ai Consiliului au criticat declarațiile șefului statului, care a cerut punerea în aplicare a deciziilor de pensionare. Bărbulescu i-a spus lui Băsescu că prin aceste pensionări se va bloca sistemul mai mult decât e deja. Replica a venit după ce președintele a vorbit despre punerea în aplicare a deciziilor de pensionare, “cu care mulți magistrați stau în buzunar”, și a declarat că interimatele nu sunt o soluție și “vădesc chiar tentația de a vă plia pe realitățile politice”.
”Interimatul nu e o soluție recomandată de lege. Ce v-a împiedicat să propuneți numirile? E un joc politic, așteptați alte vremuri pentru numirile definitive”, a declarat șeful statului.

Reproșul lui Lupașcu, aplaudat de judecători

Judecătorul Dan Lupașcu, membru al CSM, a susținut că președintele nu știe să prezideze ședința de Plen a Consiliului. Lupașcu i-a invocat articolele constituționale care îi conferă dreptul președintelui de a se adresa în fața instituțiilor statului.
Afirmația a stârnit aplauze în rândul celor 30 de magistrați, prezenți în Centrul de presă al CSM, de unde urmăreau pe un ecran ședința. “Nu vreau să vă supărați pe mine, dar suntem într-o situație gravă”, a spus judecătorul, adăugând că în loc să ajute justiția, mai mult “o înfundă”.

“Nu îi putem împușca pe toți magistrații”

Președintele CSM, Virgil Andreieș, i-a spus ministrului Justiției că nu îi poate împușca pe toți magistrații. ”Nu îi putem împușca pe toți magistrații, nu-i putem trage pe toți la răspundere dacă nu ne uităm la cauze, protestul e un efect”, a precizat președedintele CSM. Afirmația a venit ca replică la cererea ministrului Predoiu adresată CSM de a da un semnal magistraților pentru încetarea protestelor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Doar vorbe, nu alegeri

Asculta acest articol Alegerile partiale pentru functia de primar al municipiului Baia Mare vor avea loc cel mai devreme la