Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu revine cu amănunte despre bugetul european

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Presedintele Traian Basescu
Presedintele Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a revenit luni seara cu o serie de precizari privind ultimul Consiliu European. De asemenea a profitat de ocazie si a atacat dur clasa politica.

 

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat, luni, că mai sunt două săptămâni de campanie şi “să nu creadă cineva că se pot numi guverne pe poveşti”, el menţionând că este un avertisment extrem de serios, pe care-l face public către partide.

 

Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu prezentate de RL.ro

 

“Este un moment să vorbim despre o instituţie europeană şi cum se petrec lucrurile acolo. La ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes. Nu este vorba de nici un eşec al Consiliului. Nu o spun pentru că am ceva de apărat personal.

De ce spun că a fost un succes? Au fost prezente 27 de state care au rezolvat 2 dispute anterioare consiliului. Prima a fost legată de cifra bugetului. Extrem de important a fost că în cele două zile s-a ajuns la o cifră de reducere a bugetului: 100. Bugetul pentru 27 de state este de 933 miliarde de euro distribuiţi pe cele 6 capitole ale bugetului Uniunii.

Cea de-a două dispută era legată de introducerea Tratatului Fiscal în concluziile Consiliului. Acesta a fost acceptat. Asta înseamnă că Consiliul Uniunii Europeane, la propunerea Comisiei Europene, aplică sancţiuni statelor care nu respectă parametrii economici. Sancţiunile pot fi legate de tăierea de fonduri, care trebuie să se aplice etapizat. Se pot face tăieri de fonduri de 50% până la 100% pe anul respectiv dar nu mai mult de 0.5 până la 1% din PIB.

Dincolo de cifre şi de aceste dispute dintre state, fiecare stat a avut priorităţile lui. Noi avem nişte probleme. Pentru a nu mai fi în situaţia de a nu putea accesa fondurile europene, obiectivul nostru a fost să diminuăm presiunea pe bugetul de stat. În propunerea lui Rompuy, co-finanţarea UE era în proporţie de 75%. Pentru noi era de 85% şi obiectivul a fost atins.

În propunerea lui Rompuy, TVA-ul nu e eligibil. Pentru noi e vital acest lucru, ca TVA-ul să fie eligibil şi plătibil din banii UE.

Am mai avut şi un obiectiv parţial îndeplinit. Am obţinut prefinanţare de 4% dar i-am spui şi domnului Van Rompuy că discuţia nu e terminată.

Plecând de la premiza că în momentul de faţă dorim să avem acord cu FMI, am cerut să se adauge 10% la cofinanţarea UE pentru statele membre aflate în acord de restructurare cu Fondul. Dacă între 2014 şi 2020 vom avea acord cu fondul, vom obţine 95% din partea UE.

La Agricultură sunt doi piloni. Am cerut să se poată muta 15% de la dezvoltare rurală la plăţi directe către agricultor.

Toate lumea se aştepta să spun veto şi mă întrebau dacă m-am hotărât să ieşim din Uniunea Europeană. Am luat multe înţepături din cauza veto-ului. România este în primele trei state din punct de vedere al procentului de creştere a alocărilor.

Aş face un apel la clasa politică să abordeze lucrurile importante pentru România. Fie că vorbim de crearea de locuri de muncă, de referendumul 2009, despre UE, despre realitatea pe care nu o recunoaşte nimeni ci despre faptul că în Legea Pensiilor scrie despre indexarea pensiilor în 2013.

 

Basescu: Politicienii sunt mincinosi si necinstiti

 

“E atât de tehnic încât mă îngrozesc. Ştiu că nu place nici telespectatorilor. Dar poate le înţelege chiar şi premierul dacă se uită atent. Şi priorităţile şi mecanismele Consiliului, unde nu te duci cu bâta, frate!”

“Avem Mecelul. Ar fi bine ca domnul Ponta să se uite la consiţiile de privatizare, dacă se mai poate face ceva. Văd că oamenii ăştia care sunt în campanie văd că numai se jignesc între ei, eventual se mai uită la preşedinte. Aş vrea atenţie şi la problema Ford. Aş vrea să văd ce soluţii au pentru Craoivga, dacă Ford îşi reduce producţia. Aş vrea să îî văd în dezbateri serioase pe oamenii ăştia, aş vrea să îî văd că nu mai mint. Cum poţi să spui că România are grad de absorbţie de 20%, când tu ai 9,2?”

“Totul are o limită în tratamentul pe care îl accept de la mincinoşti. Am văzut interviuri în care domnul prim ministru vorbeşte de lecţia pe care a învăţat-o în această vară şi cum îşi doreşte el coabitarea. Vreau să îl asigur că ziariştii străini au primit şi declaraţiile aici. Nu poţi să spui asta pentru că ai nevoie de această minciună în presa străină, iar în ţară să îl utilizezi pe preşedinte şi pe afişe, şi în virale. Doar Ceauşescu a crezut că poate păcăli aşa lumea democratică. A venit şi al doilea, Ponta”

“Fac un apel la USL să nu mai atace instituţiile statului. Şi ieri şi azi a fost atacat şi CSM, şi ANI. Un proces de intimidare a instituţiilor statului se produce. Cred că mai degrabă primul-minsitru aprecia prestaţia celor doi procurori decât să vorbească de circ. Nu, CSM-ul a fost mai transparent ca Ministerul Justiţiei pentru două funcţii-cheie. Eu nu fac comentarii cum mi s-au păut mie, dar nu văd de ce să atace instituţii care sunt tranaparente.”

“Nu trebuie să scape nicio instituţie, iar ministrul apărării asta face. O asemenea expresie nu putea veni decât de la Moş Teacă. Moş Teacă-i Moş Teacă”

“Vorbesc politicienii şi despre modificarea Constituţiei. Sunt minicinoşi şi necinstiţi. Nu văd pe niciunul spunând “vom modifica şi cele cerute de referendumul din 2009: o singură Cameră şi maximul 300 de parlamentari”. Numărul de parlamentari va ajunge la peste 500″

“Să nu-şi imagineze cineva că se pot numi guverne pe poveşti. E un avertisment extrem de serios. Deocamdată nu am văzut un buget care să fie serios. Încetaţi să mă mai implicaţi în campanie, pentru că mă obligaţi să vă răspund. Voi vrea să ştiu ce obiective are şi cum le realizează. Cine spune “noi partidul stabilim şi dacă nu se execută preşedintele îl suspendăm”, este cel puţin iresponsabil. Nu poţi să desemnezi un prim-ministru care nu are soluţii pentru ţară, mai ales că va prelua o ţară care încă este stabilizată.”

“Probabil a fost una din marile mele greşeli. Am considerat că nu trebuie să răspund direct sau indirect tuturor atacurilor. Acum, în campanie, văd că neducându-i capul, o ţin în atacuri la preşedinte. Pe români poate îi păcălesc, pe mine nu”.

“Eu încă nu am fost sesizat cu avizul CSM de către ministrul Justiţiei. Eram la Bruxelles, n-am văzut audierile, habar n-am”

“Întrebaţi-i pe cei care au privatizat Petromul când domnul Victor Ponta era în guvern ce condiţii au pus la privatizare. Comsia Europeană îşi face treaba. În momentul de faţă nu există condiţii tehnice ca Romînia să poată exporta gaze. România doar poate primi gaze.”

“Nu m-am întâlnit cu Ponta. Dânsul e ocupat cu campania. Eu cu România, el cu campania, fiecare cu ale lui”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns