Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu şi-a făcut o radiografie a mandatului de 10 ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

basescuPreşedintele Traian Băsescu le-a mulţumit sâmbătă românilor pentru onoarea de a fi şef de stat timp de zece ani, arătând că nu va uita până la sfârşitul vieţii această onoare.

El a subliniat că este vorba de o conferinţă de presă şi nu un bilanţ al mandatului său prezidenţial.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ultima legislaţie cu privire la securitatea cibernetică poate preveni atacurile teroriste şi pe cele cibernetice la adresa României, însă a subliniat că este nevoie de grijă în ceea ce priveşte modul de control.

Iată cîteva idei exprimate de Traian Băsescu:

– În ultimii 10 ani a scăzut inflaţia. PIB în euro – 61 miliarde euro în 2004, 152 miliarde, în 2014. O creştere de 2,5 ori a PIB. Exporturile în 2005 – 11,6 miliarde, în 2014 vor depăşi 50 de miliarde. Spectaculos în raport cu situaţia medie din UE e ponderea industriei. Dacă la nivelul UE, ponderea industriei în PIB este de 17-18, în România este de peste 33%.

– Investiţiile străine directe s-au făcut preponderent în industrie. Agricultura a avut ani de succes, datorită voii Domnului, dar si a subvenţiilor. Avem o perspectivă bună, dar trebuie să cheltuim fondurile europene pentru infrastructura de transport, pentru competitivitate.

– Sunt nişte realităţi şi în privinţa salariilor şi pensiilor: Salariu mediu brut: 2004 – 768 lei, 2014 – 2358 lei. Cam asta e poza reală a României, nu am construit-o eu cu consilierii la Cotroceni. Am vrut doar o poză mai bună faţă de cea din 2004. Acestea sunt schimbările din ultimii 10 ani. Români pot fi optimişti în privinţa evoluţiei economiei şi capacitatea de a genera resurse pentru creşterea nivelului de trai.

– Reforma educaţiei, ca reformă structurală, ne-a ajutat ca stat UE. A fost bună. Cel mai mare câştit, legat de învăţământul universitar şi cel dual. La terminarea şcolii copiii au şansa unei meseri. Am fost criticat de oamenii din presă când am spus că nu avem suficienţi ospătari sau tinichigii.

– Reforma în sănătate are o lege pregătită, dar sistemul trebuie reformat. Nu e dorită de sistem, dar reforma ar pune în centrul sistemului de sănătate oamenii. Am eşuat cu această iniţiativă din cauza unei intervenţii nefericite.

– Pentru modernizarea clasei politice avem nevoie de reforma finanţării partidelor, de respectarea referendumului din 2009, prin care poporul a votat pentru 300 de parlamentari, avem nevoie de votul prin corespondenţă. Este o mare nedumerire cum a fost posibil în România ca oamenii să vrea să voteze şi să fie împiedicaţi. Trebuie rezolvat acest lucru pentru recredibilizarea României.

– Poate că rezultatul din 16 decembrie înseamnă şi că poate românii au înţeles riscurile stopării proceselor din justiţie.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. Numai ce i-au spus cei de la FMI ca trebuie taiate salariile ,le-a facut un semn sa astepte putin si a iesit pe TV sa anunte dorinta lor.
    In acelasi timp altii incasau sute de milioane pt retocedari fictive, se reabilita VILA LAC II ,se faceau parcuri unde sa pasca vacile ,sali de sport in sate cu batrani si se mai primeau si mite de zeci de milioane de euro. Acesta este bilantul pe care trebuia sa-l prezinte si sa-l citeasca si D acia . Cu justitia , sa vedem cum se termina procesul lui Mircea , daca incaseaza daune morale ca asa se poarta la cei ce iau mita.

Lasă un răspuns