Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bătălia celor şase pentru cele mai importante două funcţii din judeţ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Principalii-6-candidati-din-Satu-Mare
Principalii-6-candidati-din-Satu-Mare

Cu un început destul de lent, cu foarte multe ezitări, fără programe realizate din timp, candidaţii au învăţat din mers cum să se adreseze alegătorilor. Păcat că nu este mai lungă campania electorală. Dacă ar ţine măcar 45 de zile, altele ar fi rezultatele. La sfârşitul acestei săptămâni se închide cercul. Duminică cetăţenii se vor prezenta la vot şi îi vor alege pe cei care îi consideră demni să-i conducă.

Pariurile nu lipsesc, dar în cea mai mare parte se pare că primarii în funcţie au prima şansă. Spre deosebire de contra-candidaţii lor, ei şi-au pregătit din timp terenul. Au oameni care merg pe teren, au contactat din timp alegătorii şi le-au smuls promisiunea că îi vor vota. Eventual le-au făcut sau promit că le vor face câte un mic serviciu.

O aşteptare mai mare este legată de alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean şi a primarului din capitala de judeţ. După cum se ştie deja, pentru preşedinţia CJ concurează nu mai puţin de 12 candidaţi. Preşedintele în funcţie este concurat de vicepreşedintele în funcţie. Csehi Arpad şi Adrian Ştef au lucrat împreună patru ani. Cei doi au conlucrat şi cu candidatul PDL la preşedinţia CJ, fostul prefect Radu Giurcă. Alţi nouă candidaţi sunt intraţi în cursă pentru aceeaşi funcţie.

Cetăţenii interesaţi de politică au aflat în linii mari ce propun pentru următorii patru ani. Au mai aflat şi cu ce realizări se prezintă în faţa alegătorilor. Din acest punct de vedere, cei trei candidaţi au un avantaj faţă de restul plutonului. Preşedintele Csehi şi prefectul Giurcă au avut şansa să fie la guvernare. Deci au putut aduce mai multe investiţii în judeţ decât în mod normal. Modernizarea spitalelor din judeţ este un exemplu în acest sens. Pe de altă parte, partidul lui Adrian Ştef a fost în opoziţie, dar a ajuns la putere. Prin urmare, el mizează pe acest lucru. Sondajele destul de apropiate arată că între ei competiţia nu s-a terminat, iar în următoarele zile fiecare va aduce noi argumente.

La Primăria Satu Mare, situaţia se prezintă diferit, în sensul că dintre cei trei candidaţi care reprezintă partidele parlamentare nu au lucrat împreună. Candidatul USL, dr. Coica şi Nicolae Şuta, candidatul PDL, vin din mediul privat. Primarul în funcţie, Iuliu Ilyes este în administraţie de mulţi ani. Unii consideră acest lucru un avantaj, alţii dimpotrivă. Următorii patru candidaţi la Primăria Satu Mare, reprezentând partide neparlamentare, au şansa să ajungă consilieri locali, dacă sunt pe listă. Au, de asemenea, sarcina de a-şi ridica partidele peste pragul electoral.

Recapitulând, ţinând seama de experienţa alegerilor locale din trecut, se poate aprecia că pe ultima sută de metri bătălia se duce între candidaţii partidelor parlamentare. Confruntarea dintre Csehi, Ştef şi Giurcă nu este foarte spectaculoasă pentru că fiecare aleargă pe culoarul său, fiecare strângând în braţe realizările şi proiecţiile de viitor.

Mai dură pare să fie bătălia pentru Primăria Satu Mare. Spre deosebire de preşedinţi, candidaţii se mai atacă între ei, pe diverse teme, unele colaterale activităţii primarului. Nici între cei trei Ilyes, Coica şi Şuta nu a avut loc vreo confruntare directă. Deşi se mai ceartă, mai ales prin intermediari, fiecare aleargă pe direcţia aleasă, fără să ţină prea mult seama de restul contra-candidaţilor.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)