Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Sighet si-a serbat hramul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Piatra de temelie a lacasului de cult a fost sfintita in 24 octombrie 1937

[slideshow id=5000]

Luni, la Sighetu-Marmatiei a avut loc hramul Bisericii “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” pastorita de preotul Paul Tomoiaga. Sarbatoarea a inceput duminica seara, cu Litia de binecuvantare a vinului, untelemnului si graului din recolta acestui an si s-a continuat cu Sfanta Taina a Maslului. Luni a avut loc Utrenia, liturghia arhiereasca si cuvantul de invatatura al episcopului PS Justin Hodea Sigheteanul si agapa frateasca.

Hramul a fost onorat de preoti din localitatile maramuresene, alaturi de zeci de credinciosi, sositi din toate localitatile Maramuresului Istoric, cei mai multi fiind din Moisei, ca semn de pretuire si inalta cinstire adusa fostului lor paroh, preotul Paul Tomoiaga. N-au lipsit nici credinciosii din dreapta Tisei, care au tinut sa fie alaturi de sigheteni la sarbatoarea bisericii care poarta pecetea Manastirii Peri, care a avut hramul tot Sfintii Arhangheli.

“Hramul bisericii noastre are si conotatii istorice. Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril se aseamana cu voievozii neamului< precum Sfintii Arhangheli stau cu sabie de foc la hotarele credintei, asa voievozii neamului au stat cu sabia la hotarele tarii, iar biserica din Sighet sta pavaza credintei la hotarul Romaniei de azi. Si ca dovada ca Sfintii Arhangheli sunt ocrotitorii catedralei noastre, ei au facut ca la sfintirea ei sa participe atat regretatul Patriarh, Preafericitul Teoctist, cat si actualul Parinte Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel”, a spus preotul paroh Ioan Paul Tomoiaga.

Clopot daruit de regele Carol al II-lea

Piatra de temelie a bisericii a fost sfintita in 24 octombrie 1937 de episcopul Maramuresului, PS dr. Vasile Stan, pe atunci arhiereu-vicar la Mitropolia din Sibiu. Ulterior, regele Carol al II-lea a daruit un clopot, iar credinciosii au inceput sa adune bani pentru ridicarea sfantului lacas, insa au venit anii de dupa dictatul de la Viena in care fundatia a fost aruncata in Tisa, iar clopotul a fost donat bisericii ortodoxe ucrainene din Rona de Sus, unde se afla si in prezent. Dupa razboi, regimul comunist a confiscat terenul si tot ce s-a adunat. Abia in anul 1975 s-a turnat o noua fundatie, dar slujbele au continuat sa fie tinute in vechea casa parohiala, cu toate ca se afla intr-o grava stare de degradare, cu tavanul sustinut de barne. In asemenea conditii, preotul paroh si consiliul parohial au facut demersuri pentru a primi aprobarile necesare ridicarii unei biserici, aprobari obtinute abia in anul 1985. A urmat o munca sustinuta coordonata de regretatii preot Mihai Oprisan si consilierul parohial Gheorghe Codrea. Cu ajutorul unor mesteri si sponsori, precum preot Gheorghe Voina, Vasile Bota, Nutu Mihali, Ioan Oros, Ioan Pisuc, Mihai Bledea, Simion Bledea, Vasile Bledea, Ioan Vraja si Daniel Voina, dupa 13 ani biserica a fost terminata in anul 1998. In acelasi an, la 16 august, de ziua Sfintilor Martiri Brancoveni, in prezenta unor inalte fete bisericesti, printre care PS Justinian Chira si PS Justin Hodea Sigheteanul, episcopul, respectiv arhiereul vicar al Maramuresului si Satmarului, PS Bartolomeu Anania, arhiepiscopul Vadului si Feleacului, PS Calinic Argatu, episcopul Argesului si Muscelului, PS dr. Casian Craciun, episcopul Dunarii de Jos, PS Mefodie, episcopul Hustului si Vinogradovului si – pe atunci – mitropolit al Moldovei si Bucovinei, azi Preafericitul Parinte dr. Daniel Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, patriarhul de atunci – regretatul Preafericit Parinte Teoctist a sfintit biserica cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns