Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Boala limbii albastre este confirmată în mai multe ţări ale Europei de Sud-Est

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Oile par a fi cele mai afectate de boala limbii albastre
Oile par a fi cele mai afectate de boala limbii albastre

Boala limbii albastre produce panică în rândurile fermierilor din o serie de ţări ale Europei de Sud -Est. În funcţie de reacţiile şi intervenţiile autorităţilor sanitar veterinare din ţările respective, boala face victime în populaţiile de rumegătoare. Se pare că cele mai afectate sunt oile, specie în rândurile căreia s-au înregistrat mortalităţi, sute de oi fiind sacrificate.

După cum titrează publicaţia Recolta.eu, “Nu au mai fost raportate cazuri noi de boala limbii albastre în Turcia după ce s-a dat startul programului regional de vaccinare…

Medicii veterinari din Turcia încearcă să reprime prin vaccinarea animalelor epidemia care a ucis până acum şase oi. Până în prezent, 332.300 de animale au fost vaccinate. Boala nu a afectat bovinele.

România este una dintre cele mai afectate ţări de epidemia de boala limbii albastre. În zona Vrancei au fost confirmate alte 20 de cazuri noi de infestare cu această boală.

În Serbia, boala a fost confirmată în regiunea din sudul ţării, Srbija la o vacă şi o oaie. În total au fost diagnosticate cu boala limbii albastre zece animale.

Cel mai recent raport al autorităţilor sanitar-veterinare din Macedonia a arătat că boala a fost descoperită în 14 regiuni ale ţării în special în vest şi sud.

În această săptămână, fermierii din Bulgaria au sacrificat 200 de oi şi alte 1.166 de oi au murit din cauza bolii, două capre şi vacii fiind găsite moarte.

Alte noi cazuri au fost raportate în Italia, unde virusul a fost confirmat chiar din septembrie anul trecut. Potrivit celor mai recente rapoarte, 57 de oi şi trei capre au murit din cauza acestei boli.

În România, potrivit celui mai recent raport al ANSVSA de pe 3 septembrie, numărul total de animale afectate a ajuns la 347, cel mai afectat judeţ fiind Buzău cu 82 de animale. În ceea ce priveşte numărul de decese, s-au înregistrat la nivel naţional 32 dintre care 20 doar în Prahova.

Tema vaccinării animalelor a fost dezbătută şi la Consiliul Ştiinţific al ANSVSA convocat pentru a analiza evoluţia bolii limbii albastre în România.

În urma analizării necesităţii vaccinării, cei prezenţi au ajuns la concluzia că este o măsură utilă şi benefică. Aceasta, în condiţiile în care, în urma realizării unei analize de risc va fi demarată o campanie de vaccinare la nivel naţional, în primăvara anului următor. De asemenea, s-a analizat şi posibilitatea ca, în exploataţiile comerciale de bovine de lapte, să se realizeze vaccinarea împotriva acestei boli, chiar din acest an”.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns