Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Boc susţine Parlamentul unicameral, Ponta, Antonescu şi Marko vor păstrarea bicameralismului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Premierul Emil Boc a declarat joi, într-o dezbatere care a reunit liderii formaţiunilor parlamentare, că trecerea la un legislativ unicameral trebuie pusă în practică, nefiind subiect de negociere, în timp ce liderii PNL, PSD şi UDMR şi-au exprimat preferinţele pentru un sistem bicameral.

Emil Boc a declarat joi, în cadrul unei emisiuni la televiziunea naţională, dedicată subiectului Constituţiei şi unde au fost prezenţi toţi preşedinţii partidelor parlamentare, că argumentul cel mai important pentru susţinerea unicameralismului este rezultatul referendumului din noiembrie 2009. “În calitate de preşedinte al PDL şi de premier, voi acţiona cu tot ce îmi stă în putinţă ca voinţa românilor, exprimată fără drept de tăgadă la referendum, să fie pusă în practică”, a spus Emil Boc. El a adăugat că celelalte aspecte privind revizuirea Constituţiei pot fi discutate, însă ceea ce au decis românii prin referendum nu lasă loc de negociere.

Dincolo de respectarea voinţei cetăţenilor, liderul PDL a afirmat că, un sistem unicameral ar duce la “fluenţa procesului legislativ”, iar legile s-ar adopta mai repede. “Azi, Parlamentul funcţionează în multe situaţii ca o singură Cameră. Un exemplu îl reprezintă şedinţele de plen reunit, sau faptul că există procedura aprobării tacite. De ce să avem două Camere, dacă foarte multe legi se adoptă în prima Cameră prin aprobare tacită, şi tot o singură Cameră e aceea care decide?”, a argumentat Boc. El a mai spus că nu se justifică existenţa a două Camere din moment ce acestea sunt alese la fel, reprezintă aceleaşi categorii sociale şi au aceeaşi componenţă politică. Premierul a completat că, din 45 de ţări europene, 30 au sistem unicameral, iar din cele 27 ale UE, 14 au o singură Cameră.

La rândul său, liderul PSD, Victor Ponta, s-a declarat în favoarea reducerii numărului de parlamentari, dar a pledat pentru un parlament bicameral, cu o Cameră  aleasă direct de cetăţeni, prin vot uninominal, iar a doua care să reprezinte comunităţile locale, să fie aleasă de consilieri locali, judeţeni şi de primari “şi să meargă pe ideea unei descentralizări, reorganizări a României în sens european şi accesare a fondurilor europene”. “Mi se pare normal mesajul de a avea mai puţini parlamentari, numărul de 300 propus de preşedinte este absolut în regulă- trebuie să consume mai puţine resurse şi mai puţini bani”, a expus liderul PSD poziţia partidului.

El a apreciat că revizuirea Constituţiei trebuie să reflecte atât voinţa celor şase milioane de români care au participat la referendum, dar şi “interesele şi voinţa celor 14 milioane români care nu au votat”. “Constituţia trebuie să fie pentru toţi cetăţenii, nu trebuie să fie expresia voinţei unui partid, chiar dacă acum se află la guvernare, nu trebuie să fie expresia voinţei unei persoane- Traian Băsescu este la ultimul mandat, cu atât mai puţin trebuie să construim o Constituţie pentru cineva care nu va mai fi în acea funcţie”, a declarat social-democratul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns