Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bursa de la Moscova nu a reluat nici tranzacţiile nici pe 2 martie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Banca Centrală a Rusiei a decis să menţină închisă miercuri, 2 martie, Bursa de la Moscova, pentru a treia zi consecutiv, într-un moment în care autorităţile ruse încearcă să răspundă la intensificarea sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.

Companii străine care se vor retrage din Rusia sunt importanți angajatori, iar autoritățile ruse încearcă să-i oprească

Instituţia a precizat că va permite o gamă limitată de operaţiuni pentru prima dată săptămâna aceasta.

Marţi, premierul rus Mihail Mişustin a anunţat că Mosocova va bloca, temporar, vânzarea activelor ruseşti de către investitorii străini, pentru a se asigura că aceştia din urmă adoptă o decizie raţională şi nu una determinată de presiuni politice.

În plus, fondul suveran de investiţii al Rusiei va intra şi el în acţiune prin cheltuieli de până la 1.000 de miliarde de ruble (10,3 miliarde de dolari) pentru a cumpăra acţiuni la companiile ruseşti, potrivit unui decret guvernamental.

UE şi SUA au anunțat sancţiuni menite să descurajeze Moscova să îşi continue asaltul în Ucraina. Toate aceste sancţiuni au declanşat o hemoragie de capitaluri străine. Presiunea creşte în special asupra marilor companii occidentale de petrol şi gaze care sunt prezente în Rusia. Giganţii petrolieri BP, Exxon şi Shell au anunţat deja că se vor retrage din proiectele pe care le au în Rusia şi îşi vor vinde participaţiile pe care le deţin la firmele ruseşti.

Companiile străine sunt importanţi angajatori în Rusia, iar autorităţile de la Moscova încearcă să oprească plecarea lor. Premierul Mihail Mişustin a subliniat marţi că Rusia este “deschisă la dialog cu investitorii care au o atitudine constructivă”, adăugând: “sperăm că cei care au investit în ţara noastră vor putea continua să lucreze aici”.

Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, a avertizat recent că există o probabilitate ridicată ca Rusia să intre în incapacitate de plată a datoriei externe.

Gigantul petrolier american ExxonMobil a anunţat marţi că se va retrage din ultimul său proiect major din Rusia şi nu va mai investi în ţară, urmând astfel exemplul multor concurenţi internaţionali după invazia Ucrainei. În numele unui consorţiu incluzând filiale ale companiei ruse Rosneft, o companie indiană şi o companie japoneză, ExxonMobil gestionează din 1995 proiectul Sakhalin-1, situat în extremitatea de est a ţării, în nordul Japoniei, şi deţine 30% din active. “Având în vedere situaţia actuală”, ExxonMobil a ales să nu investească în noi proiecte în Rusia.

ExxonMobil urmează, astfel, exemplul unor concurenţi internaţionali, precum grupurile britanice Shell şi BP, italianul Eni sau norvegianul Equinor, care şi-au propus să renunţe la acţiunile lor în mai multe proiecte comune cu companii ruseşti.

Francezii de la TotalEnergies au înclinat mai degrabă spre statu quo, alegând să nu părăsească Rusia, dar să nu investească mai mulţi bani acolo.

Guvernul rus a anunţat marţi că pregăteşte un decret pentru a opri această hemoragie, impunând restricţii temporare la ieşirea investitorilor străini din activele ruseşti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns