Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ca sa traga mai greu la cantar, producatorii cresc procentul de apa din salamuri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La salamul Victoria, umiditatea este mai mare cu 25% fata de normal

[singlepic id=1455 w=320 h=240 float=]

Un baimarean a vrut sa-si incerce norocul in preajma sarbatorilor pascale. Si chiar i-a mers bine pana la un punct. A castigat la aparatele mecanice, dar, conform spuselor lui, patronul a refuzat sa-i achite sumele cuvenite.

“Vineri dimineata, un cetatean ne-a contactat telefonic si a reclamat faptul ca a castigat la jocurile mecanice, dar i s-a refuzat plata sumelor. I s-a recomandat sa vina sa depuna o reclamatie scrisa si abia dupa aceea vom incepe cercetarile. Deocamdata, nu stim despre ce suma este vorba. Am mai avut de curand un caz similar. Persoana a sunat chiar din localul unde a jucat si i-am recomandat sa anunte Politia pentru ca i s-a refuzat achitarea castigului. Nu am mai fost contactati ulterior”, ne-a declarat Olivia Ardelean, director coordonator al Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor (CPC) Maramures.

Printre reclamatiile inregistrate in aceasta perioada mai figureaza si una legata de faptul ca un telefon defectat in perioada de garantie nu a fost reparat in termenul prevazut in contract. Dar a fost sesizata si lipsa semnalului TV din partea unui abonat al societatii care asigura astfel de servicii.

CPC a acordat 8 amenzi si 7 avertismente

Olivia Ardelean a mentionat ca s-a incheiat si actiunea de verificare a produselor si preparatelor din carne comercializate in magazinele de specialitate. “In perioada 8-12 martie am verificat producatorii locali de preparate din carne, dar si magazinele care comercializeaza astfel de produse, in total 15 operatori economici din judet. Am recoltat si probe de laborator pentru efectuarea analizelor. S-au controlat 610 kilograme  de preparate din carne (salam, carnati etc.) din care 106 kilograme au avut abateri. S-au aplicat opt amenzi si s-au acordat sapte avertismente”, a adaugat interlocutoarea.

Produsele nu prezentau risc de imbolnavire, insa contineau mai multa apa decat era prevazut, mai mult amidon si mai putine proteine. Reteta ideala pentru ca produsul sa traga cat mai greu la cantar si omul sa plateasca mai mult. La salamul Victoria, de exemplu, parametrul umiditate prevazut era de 60%, iar din analiza probelor de laborator a rezultat 75%, adica un 25% mai mult. Tot la acest sortiment s-a descoperit in compozitie amidon (2%), desi reteta nu avea prevazut un astfel de ingredient. Dar deh, trebuia compensat cu ceva procentul crescut de apa. Si la carnatii cabanos umiditatea determinata in laborator a fost mai mare (65%) decat cea inscrisa pe eticheta (50%). In schimb, proteina totala la carnatii Trandafir era de 13%, desi valoarea prevazuta ar fi trebuit sa fie mai mare cu doua procente. Pentru abaterile constatate, fiecare operator economic a fost sanctionat cu cate 4.000 lei fiecare. In plus, s-a dispus oprirea de la comercializare a produselor neconforme pana la remedierea abaterilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns