Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cafeaua arabică ar putea dispărea în următorii 70 de ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cafeaua nelipsită din meniul multora dintre noi ar putea reprezenta în viitor o băutură rară. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă britanici de la Grădinile Botanice Regale din Kew, Londra, care susţin că soiurile sălbatice de cafea ar putea dispărea în următorii 70 de ani din cauza schimbărilor climatice.
Experţii sunt de părere că, atunci când acest lucru se va întâmpla, preţul cafelei va creşte, iar calitatea băuturii va fi una slabă, notează gandul.info.
Datele cercetării arată că cel mai consumat soi de cafea din lume, respectiv cafeaua arabică, ar putea dispărea din sălbăticie până în 2080. Studiul se referă doar la soiurile sălbatice de cafea, nu şi la plantele crescute industrial.

Cu toate acestea, pierderea soiurilor sălbatice ar lăsa culturile de cafea mult mai vulnerabile în faţa dăunătorilor, avertizează savanţii britanici.
În trecut, de fiecare dacă când producătorii de cafea arabică au avut probleme cu paraziţii sau cu boli ale plantelor, ei au apelat la speciile sălbatice, folosindu-se de diversitatea genetică pentru a rezolva problemele, a explicat Aaron Davis, conducătorul echipei de cercetători care a realizat studiul.
Cele două soiuri principale cultivate în lume sunt cafeaua arabică -obţinută din planta Coffea arabica, şi cafeaua robusta – din planta Coffea canephora. Statisticile arată că în sălbăticie există alte 125 de specii de plante de cafea. „Printre toate aceste specii sălbatice, cu siguranţă există gene folositoare”, spune coordonatorul cercetării.
“Cafeaua arabica crescută sălbatic este considerată importantă pentru existenţa industriei cafelei datorită formidabilei sale diversităţi genetice”, au adăugat cercetătorii englezi.
Temperatura medie anuală a crescut cu 1,3 grade Celsius în ultimii 50 de ani
Studiul apărut în jurnalul „PLOS ONE” s-a concentrat pe Etiopia – cel mai mare producător de cafea din Africa, şi pe Sudan. Concluziile la care au ajuns cercetătorii sunt îngrijorătoare.

Potrivit celui mai optimist dintre scenarii, două treimi din habitatele plantelor sălbatice – zone din apropiere pădurilor umede tropicale, ar dispărea până în 2080, iar în cel mai rău caz ele ar dispărea în procent de 100%.
În Etiopia, al treilea cel mai mare producător de cafea arabică din lume, temperatura medie anuală a crescut cu 1,3 grade Celsius din 1960. Studii anterioare au demonstrat că atât soiurile sălbatice de cafea, cât şi cele cultivate, sunt vulnerabile chiar şi în faţa unor schimbări mici de temperatură.
Cercetarea a identificat câteva locuri unde plantele sălbatice de cafea ar putea supravieţui până în 2080, recomandând conservarea lor. Specialiştii au recomandat şi realizarea unor stocuri de seminţe de cafea din speciile cele mai periclitate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns