Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CREȘTEREA PREȚURILOR

Căldurile excesive din ultima perioadă au condus la scumpirea legumelor din pieţe

Căldurile excesive din ultima perioadă au condus la scumpirea legumelor din pieţe
La Carei, cartofii se vând la 1 – 4 lei kg, ceapa galbenă la 2,5 – 4 lei kg 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Căldura excesivă, precipitaţiile insuficiente, aşa cum scriam cu puţin timp în urmă, citând opinii ale unor legumicultori sătmăreni, au condus la creşteri de preţuri la fasolea verde păstăi, la fasole boabe pentru zacuscă, dar şi la castraveţi.

 

 

Nu sunt excluse creşteri de preţuri şi la alte legume, fără a face trimitere la devalorizarea leului, la inflaţie sau la alţi factori. Evoluţia vremii este factorul decisiv. Creşterile de preţuri sunt puse de legumicultori pe seama necesităţii folosirii mai dese a sistemului de irigaţii, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare. Se aşteaptă curând şi creşteri de preţuri la unele sortimente de roşii, care pe căldura excesivă au rămas fără a fructifica.

 

 

Vorbim despre cel de al patrulea şi ultimul sfârşit de săptămână al lunii iulie. Vremea de duminică, 28 iulie, a fost plăcută în cursul dimineţii, cu o sensibilă adiere de vânt, dar foarte caldă după orele prânzului. Pe acest fond, am întreprins încă de dimineaţă, înainte de ora 10, o vizită de documentare în Piaţa Someş, dar şi în Piaţa Mare – nr. 1, din Satu Mare.

 

 

Se părea că zilele anterioare sfârşitului celei de a treia decade a lunii lui cuptor, au speriat lumea prin numărul gradelor din termometre şi au consemnat-o în case. Multe mese din pieţele menţionate au fost acoperite cu prelate, fiind o dovadă a faptului că, nu au fost vânzări pe măsura aşteptărilor.

 

 

 

Va urma cu siguranţă o creştere de preţuri mai ales la roşii, pe fondul scăderii ofertei, susţin producătorii. Nu se poate anticipa creşterea de preţ care ar putea fi, dar cu siguranţă o să fie consitentă.

 

 

Smochine autohtone la vânzare

 

 

Surpriza pe care am remarcat-o comparativ cu săptămânile anterioare, o reprezintă apariţia la vânzare a smochinelor la preţul de 20 de lei kilogramul, ţinând parcă pasul cu preţurile la mur de cultură şi la zmeur. În ambele pieţe era oferta bogată de cartofi timpurii la 3-4 lei kilogramul, cea de roşii fiind în creştere, pe fondul scăderii preţurilor. Se puteau cumpăra roşii la 2 – 5 lei kilogramul, în funcţie de calitate şi soi. La preţ de 5-6 lei kilogramul se puteau cumpăra ardeii graşi, dar şi ardei semi iuţi, cu forma de măr. Vorbim despre scădere de preţ faţă de perioada anterioară. Preţul ştiuleţilor de porumb pentru fiert/fript a scăzut până la 1 leu bucata, faţă de 1,5 – 2,5 lei bucata anterior. Fructele au fost reprezentate duminică de piersici, caise, prune din diverse soiuri, cocăză roşie, afine de pădure şi afine de cultură, mure nobile, zmeură, smochine, mere, pere şi pepeni verzi şi galbeni. În pieţe a crescut oferta de pepenii verzi, la 3 – 4 lei kilogramul şi pepene galben la 8 lei kilogramul.

 

 

Marea bucurie a celor care şiau făcut timp, ne gândim aici mai ales la gospodinele care au ieşi la cumpărături pentru masa de duminică, dar şi pentru începutul de săptămână, a fost scăderea preţurilor la roşii şi ardei. Surpriza a fost la fasole păstăi. Preţul acestora a săltat la 15 lei kilogramul.

 

 

Dacă duminică, 28 iulie a fost o ofertă bogată de legume şi fructe de sezon, a fost scăzut numărul cumpărătorilor, fapt semnalat tocmai de către cei care au scos la vânzare diverse legume şi fructe. Ba mai mult, majoritatea vânzătorilor au uitat să afişeze la loc vizibil preţurile produselor expuse spre vânzare.

 

 

Prețuri la legume

 

 

Vedetele zilei, prin prisma ofertei deosebite ar putea fi declarate roşiile, ale căror preţuri au fost cuprinse între 2 şi 5 lei kilogramul în funcţie de calitate, alături de ardeii Kapia la 12 lei kilogramul, de la 8 – 10 lei kilogramul săptămâna anterioară. Tot pe lista ipotetică a vedetelor de duminică ar putea fi considerate afinele de cultură la 25 – 35 de lei kilogramul, alături de cele sălbatice la 25 de lei kilogramul, sau 15 lei caserola de 500 de grame. A crescut oferta de piersici şi caise la preţul de 6 – 8 lei kilogramul, vinete 3 – 5 lei kilogramul; ardei gras 6- 7 lei kilogramul, faţă de 8 – 10 lei kilogramul; ardei iute la 50 de bani bucata; castraveţi 7 lei kilogramul, faţă de 3 -5 lei kilogramul săptămâna trecută; cartofi noi 3- 4 lei kilogramul; varză timpurie 4 -5 lei kilogramul; conopidă 10 lei kilogramul; ceapă galbenă uscată 4 – 6 lei kilogramul; usturoi 35 de lei kilogramul; ceapă verde 2,5 lei legătura; hrean 20 de lei kilogramul; dovlecel 3-5 lei bucata în funcţie de mărime; gulii 3-4 lei bucata; fasole boabe uscată 15 – 35 de lei kilogramul; fasole boabe pentru zacuscă 15 lei litrul sau 10 lei kilogramul cu teci cu tot; morcovi şi pătrunjel 5 lei legătura; zmeur la 30 de lei kilogramul; nectarine la 8 – 9 lei kilogramul, diverse soiuri de prune 5 – 6 lei kilogramul; frunze de mărar, leuştean, pătrunjel, ţelină la 1 leu legătura; pepene verde/roşu – de Pişcolt – 3-5 lei kilogramul; pepene galben la 8 lei kilogramul; mere 3 – 5 lei kilogramul.

 

 

Nu enumerăm toate preţurile din Piaţa nr. 1 de pe strada Martirilor Deportaţi. Preţurile sunt sensibil apropiate cu cele din Piaţa Someş: porumb pentru fiert/fript 1,5 – 2 lei bucata; roşii 4 lei kilogramul; dovlecel 6 lei bucata; vinete 3 lei kilogramul; ardei gras 6 lei kilogramul; ardei kapia 12 lei kilogramul; varză albă 4 lei kilogramul; castraveţi 7 lei kilogramul; nectarine 10 lei kilogramul; piersici 8 lei kilogramul; cartofi 3 lei kilogramul; ceapă galbenă 5 lei kilogramul ş.a. Caracteristica comună nedorită din ambele pieţe este lipsa preţurilor afişate pentru ceea ce se expune spre vânzare.

 

 

Asupra preţurilor la flori nu insistăm, fiind rămaste cele de săptămâna trecută, cu precizarea că a mai crescut puţin varietatea ofertei. Aşa cum anticipam, buchetele s-au putut cumpăra la 20 de lei, alături de gladiole deosebit de viu colorate la 2,5 – 3 lei firul, iar unele specii la ghiveci, la 30 de lei.

 

 

La Carei, cartofii se vând la 1 – 4 lei kg, ceapa galbenă la 2,5 – 4 lei kg

 

 

Numărul relativ mare de legumicultori din localităţile limitrofe municipiului Carei reprezintă şansa gospodinelor, ca urmare a unei oferte bogate şi diverse din punct de vedere sortimental, dar şi prin preţuri relativ accesibile, în sensibilă scădere. Iată câteva din legumele care se puteau cumpăra la sfârşitul săptămânii abia încheiate: varză timpurie 3 – 4 lei kilogramul; cartofi 1 – 4 lei kilogramul, în uşoară scădere; zarzavaturi în amestec 4-5 lei legătura; pătrunjel 4 – 8 lei kilogramul; gulii 3 – 5 lei bucata, în funcţie de mărime;ţelină 2-3 lei bucata; dovlecel 1 – 2,5 lei bucata; ceapă verde 2 lei legătura; ceapă galbenă uscată 2,5 -4 lei kilogramul; roşii 2 – 6 lei kilogramul; ardei gras 4 – 7 lei kiogramul; vinete 4 – 5 lei kilogramul; castraveţi 4 – 6 lei kilogramul; fasole verde păstăi 8 – 10 lei kilogramul; mălai pentru fiert/ fript 0,5 – 1,5 lei bucata, în funcţie de mărime; mazăre 10 lei kilogramul; caise şi piersici la 7 – 8 lei kilogramul; pepene verde 5 lei kilogramul, pepene galben 8 – 10 lei kilogramul; diverse verdeţui pentru condiment – ţelină, pătrunjel, mărar 1 leu legătura; zmeură/mure 20 de lei kilogramul; afine 20 – 22 de lei kilogramul; pere şi mere la 5 lei kilogramul; prune la 4 – 5 lei kilogramul; iar flori diverse s-au oferit la 5 – 7 lei buchetul şi 5 – 20 de lei ghiveciul

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns