Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Campionatul Judeţean al Curăţeniei în Bihor. În Satu Mare pe când? (Video, foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Autorităţile din Bihor organizează un concurs inedit între primăriile din judeţ. Comunele care selectează cea mai mare cantitate de deşeuri reciclabile primesc premii în bani, iar valoarea acestora depăşeşte 700 de mii de lei. Scopul declarat este curăţarea judeţului de deşeuri şi schimbarea mentalităţii oamenilor. Iniţiativa vine în ajutorul firmelor de salubritate, care au început să înregistreze cifre din ce în ce mai bune în ceea ce priveşte procentul de colectare separată. Un exemplu este AVE Bihor, care în şase luni de funcţionare a ajuns de la 8 la 30%!

Cifre impresionante în Bihor

Judeţul Bihor este împărţit în şase zone de colectare a deşeurilor. Patru dintre ele sunt deservite de firma AVE Bihor, care are deja peste 250 de mii de clienţi. Este vorba de 8 oraşe şi 54 de comune din jurul acestora, iar rezultatele sunt fantastice.

“Suntem la dispoziţia oamenilor cu informaţii. Avem un număr de telefon, o centrală. Ne bucurăm să vedem mamele care vin cu copiii să aducă selectiv gunoiul. Asta ne face o deosebită plăcere, pentru că înseamnă că mesajul nostru a fost înţeles de populaţie”, spune Marius Papp, reprezentant AVE Bihor.

Ridicarea deşeurilor se face în 4 sau cinci fracţii, iar localnicii s-au obişnuit deja cu noul calendar. Pentru colectarea separată, AVE Bihor a distribuit clienţilor câte trei pubele şi doi saci: pubelă neagră pentru deşeuri reziduale, pubelă maro pentru deşeurile biodegradabile, pubelă verde pentru sticle, sacul albastru pentru hârtii şi sacul galben pentru ambalaje din plastic şi metal.

DIRECTOR ECO BIHOR PASZTAI ZOLTAN

“A mers şi acum e foarte simplu. Nu e nicio problemă, îl adunăm selectiv, AVE vine şi îl duce regulat după program, nu avem nicio problemă”, ne mărturiseşte o clientă a serviciului de salubritate din oraşul Marghita.

Între octombrie 2020 şi aprilie 2021, AVE Bihor a ridicat în total peste 11.500 de tone de deşeuri. Cantitatea lunară de deşeuri generate s-a diminuat cu aproape 40%, de la circa 2.600 de tone, la 1.700. În plus, procentul de colectare separată a crescut de la 8, la 30%. Tarifele pentru acest serviciu premium sunt bine proproţionate: un locuitor din mediul rural plăteşte, în medie, 6,5 lei pe lună, iar unul de la oraş între 11 şi 13 lei pe lună.

“Până acum am plătit până în 35 de lei, în care e inclus abonamentul şi ce s-a citit”, ne spune clienta din Marghita.

“Oamenii, atât azi cât şi în viitor vor avea o unealtă financiară prin care să influenţeze cantitatea şi valoarea facturilor proprii. Dacă sortarează bine acestea tind să fie din ce în ce mai mici”, a decalat Zoltan Kovacs, director AVE Bihor.

DIRECTOR AVE BIHOR KOVACS ZOLTAN
DIRECTOR AVE BIHOR KOVACS ZOLTAN

Bihor – Cursa pentru un judeţ curat

În luna iunie, toate primăriile din Bihor, în afară de Oradea, participă la un inedit concurs al curăţeniei. Şase dintre cele care selectează cele mai multe deşeuri reciclabile primesc de la ADI Ecolect câte 100 de mii de lei, bani pe care îi vor folosi în proiecte de mediu. În plus, în această perioadă voluntarii participă la acţiuni de ecologizare, pentru a lichida gropile de gunoi ilegale din judeţ.

“Văile şi frumoasele doline, zonele carstice, peşterile vor deveni din nou atractive nu numai pentru locuitorii judeţului Bihor ci şi pentru cei din alte judeţe sau chiar pentru străini”, spune Zoltan Pasztai, directorul depozitului ecologic judeţean, Eco Bihor.

AVE Bihor salută organizarea acestui concurs, prin care autorităţile, cetăţenii şi firmele de salubritate îşi dau mâna pentru un proiect comun: un judeţ curat, cu ape fără PET-uri şi păduri prin care să-ţi facă plăcere să te plimbi cu familia. Şi cum spuneau autorităţile din Bihor, judeţul ar putea fi o mică Elveţie, nu doar datorită frumuseţii peisajelor, ci şi curăţeniei. Aşteptăm cu interes un proiect asemănător la Satu Mare, care nu duce nici el lipsă de locuri frumoase, dar nici de deşeuri care poluează vizual zonele turistice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. La Satu Mare se ciuntesc copacii fără motiv, e ideea cuiva care nu are nevoie de umbra sau oxigen. Coșuri de gunoi nu sunt decât câteva. Iarba se taie pe tot parcursul verii cu un zgomot infernal: Florisalul nu are bani, săracul, de mașini silențioase, că taxele nu sunt imense. Te îngrozește zgomotul acela zilnic de parcă ar fi bombardamente. Și asta, de ani de zile! Nu avem nevoie de odihnă, nici de curățenie în acest oraș!

  2. Poate sa vina si D-zeu in lepra asta de oras sa faca curat ca tigani scot gunoiul din tomberoane si lasa o mizerie si o putoare de nedescris, oameni de ordine nu au timp de asa ceva sa faca ordine ca sant ocupat de alte probleme private,betia, hotia, discriminari cetatenilor cinstit, hartuirea doamnelor si a copiilori a pensionarilori si tot feluri infractiune ce exista pe lumea asta, asa e siguranta a cetatenilori roman

Lasă un răspuns