Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ALEGERI 2024

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, anulată de CCR. Prima reacție a eurodeputatei

Candidatura Dianei Șoșoacă la prezidențiale, anulată de CCR. Prima reacție a eurodeputatei
Curtea Constituțională a României a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2024, iar eurodeputata a reacționat critic, acuzând o manipulare politică și anunțând că va contesta decizia.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis sâmbătă să anuleze hotărârea Biroului Electoral Central (BEC) prin care candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 2024 fusese validată. Conform unor surse politice citate de Euronews România, decizia CCR vine în urma unor contestații care semnalau nereguli în procesul de înscriere a candidaturii eurodeputatei. Decizia instanței a generat reacții diverse pe scena politică, iar Diana Șoșoacă și-a exprimat imediat nemulțumirea.

 

 

 

Motivele din spatele anulării
Decizia de a anula candidatura Dianei Șoșoacă ar putea fi legată de verificarea semnăturilor de susținere sau de alte condiții necesare pentru înscrierea în cursa electorală. Deși Curtea Constituțională nu a făcut încă publică motivarea hotărârii, surse apropiate dosarului sugerează că neconcordanțele privind documentele depuse de Șoșoacă au fost decisive în invalidarea candidaturii.

 

 

 

Reacția Dianei Șoșoacă

Diana Șoșoacă a reacționat vehement la hotărârea CCR, acuzând încălcarea drepturilor sale și denunțând decizia ca fiind nejustificată. „Este inacceptabil așa ceva, în condițiile în care nici măcar nu am fost citată. S-au încălcat grav toate drepturile procesuale,” a declarat Șoșoacă, conform G4Media. Ea a promis că va continua să lupte pentru drepturile sale, deși decizia Curții este definitivă și nu mai există căi de atac.

 

 

 

Reacțiile din partea scenei politice
Anularea candidaturii Dianei Șoșoacă a provocat reacții puternice din partea politicienilor. Unii lideri au salutat decizia, considerând-o o demonstrație a respectării statului de drept și a rigorilor procesului electoral. Alții, însă, au văzut în această hotărâre o limitare a libertății de a participa la alegeri și o încercare de a marginaliza candidații anti-sistem. Comentatorii politici sunt de părere că acest episod va influența considerabil campania electorală, având în vedere popularitatea și controversele din jurul eurodeputatei.

 

 

 

Elena Lasconi: Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu

În schimb, Elena Lasconi, președintele USR, susține că hotărârea CCR prin care Diana Șoșoacă nu mai poate candida la prezidențiale pare „la prima vedere un vis împlinit pentru Marcel Ciolacu”

„Este o reacție la cald, dar interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu. Un vis împlinit cu ajutorul Curții Constituționale, ai cărei judecători se simt ca acasă în biroul PSD din Parlament.

Este incredibil cum același om poate să fie europarlamentar, dar nu are dreptul de a candida la el în țară pentru o funcție publică.

De doamna Șoșoacă mă despart multe, nu vedem lumea cu aceiași ochi, dar dreptul unei femei de a intra în arena politică nu poate fi îngrădit cu chichițe legislative.Cine va fi următorul președinte al României trebuie să stabilească alegătorii, nu manevrele făcute de un sistem corupt și putred până în măduva oaselor”, a scris Elena Lasconi, pe pagina ei de Facebook.

 

 

 

George Simion: „Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”
De asemenea, George Simion, liderul AUR, susține că „nicio instituție nu îi poate lua acest drept” Dianei Șoșoacă de a candida la prezidențiale.

„Orice român are dreptul constituțional de a candida și de a fi ales. Nicio instituție nu îi poate lua acest drept. Aștept motivarea CCR pentru o decizie fără precedent”, a precizat George Simion, pe Facebook.

 

 

 

Ce urmează?
Diana Șoșoacă a anunțat deja că va contesta decizia Curții Constituționale și că va continua să lupte pentru a-și valida candidatura. În cazul în care acțiunile legale întreprinse de ea vor avea succes, aceasta ar putea să reintre în cursa pentru alegerile prezidențiale. Pe de altă parte, dacă hotărârea rămâne definitivă, anularea candidaturii sale va schimba semnificativ dinamica campaniei.

 

 

Rămâne de văzut cum se va desfășura situația în următoarele zile și ce efect va avea acest eveniment asupra viitorului politic al Dianei Șoșoacă. Cert este că anularea candidaturii sale adaugă un nou strat de complexitate campaniei electorale din 2024, o campanie deja tensionată și plină de provocări.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns