Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cartierul Sasar: baimarenii reclama mizeria de pe strazi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6504]

Municipiul Baia Mare era, in urma cu doar cativa ani, unul din cele mai frumoase orase din tara, laudat de orice vizitator strain. In ultimii ani, insa, s-au facut prea putine pentru intretinerea lui, astfel ca problemele au aparut in mai toate cartierele. Cei din cartierul Sasar, unul din cele mai linistite, de altfel, se plang in special de mizerie.

Mizeria, in topul reclamatiilor

Mizeria este ceea ce ii deranjeaza cel mai mult pe baimarenii din cartierul Sasar, cel putin asta sustin cei care au fost intrebati. Astfel, chiar daca fata de alte zone a orasului cartierul de dincolo de rau pare mai curat, se pare ca locuitorii din zona si-ar dori si mai mult. Nici gropile din asfalt nu au fost scapate din vedere, dar nici parcul de la RFN, pentru care s-au cheltuit aproape 20 miliarde de lei vechi.

La doar cativa kilometri mai jos, in zona mall-ului, locuitorii spun ca aglomeratia este cea care le da batai de cap. Dupa deschiderea centrului, zona a devenit una extrem de circulata. Lipsa unui semafor este acuta, pe langa cea a locurilor de parcare. Chiar daca in subsol sunt cateva sute de locuri, la suprafata exista mereu masini lasate in asa fel incat sa incurce circulatia, si asa sufocata.

Boschetarii si aurolacii, spaima locuitorilor din Sasar

Tot despre parcul de la RFN se plang trei barbati, aflati pe o banca. “Din pacate, au pus dale de beton acuma si au taiat copacii. Nu mai e niciun pic de umbra, iar cand sunt 30 de grade, aici innebunim”, spune Francisc Toth. Un altul se plange de boschetarii si aurolacii care fac prapad dupa lasarea intunericului. “Ar trebui ca politia locala sa vina mai mult pe aici seara, nu ziua. Ca beau spirt sanitar si pe urma intorc cosuri de gunoi, sparg banci si fac tot felu’ de prostii”, completeaza Vasile Oros.

Cladiri-pericol in cartier

Tot in zona, la doar cativa metri distanta, doua cladiri aduc spaima locuitorilor din cartierul Sasar. Fosta cresa a combinatului si centrala termica dezafectata sunt ca un magnet pentru boschetari. Mai mult, de pe cladirea fostei centrale cad bucati de tencuiala, existand pericolul de a produce daune si chiar victime. Autoritatile au incercat sa intre in posesia lor ori sa le valorifice pe cele care ar fi putut fi vandute, dar inutil. Astfel, in fosta cresa, cu putin timp in urma, se instalase o familie de romi. Asta, insa, nu inainte de a-i sparge toate geamurile si a distruge toate usile. Chiar daca familia a fost evacuata ulterior, cladirea a ramas o atractie pentru acest gen de oameni.

Una dintre marile realizari ale municipalitatii a fost pista pentru biciclete de pe strada I.L. Caragiale, dar si amenajarea locului de joaca de pe aceeasi strada, precum si sistematizarea strazii, care acum are locuri de parcare pe toata lungimea ei. Aceasta este o bulina alba pentru autoritati.

Marfa vanduta direct de pe asfalt

Zona pietelor este intotdeauna una aglomerata si “colorata”, iar cea de la Albina nu face exceptie. Cei care vin aici la cumparaturi insa spun ca ar trebui facuta mai multa curatenie, iar spatiul in care se desfasoara activitatea comerciala este total inadecvata. Inainte de intrarea in piata, comerciantii pot fi vazuti cu marfa insirata pe jos, iar langa strada te intampina cate o femeie cu o sticla de lapte in brate. “E proaspat, de azi dimineata”, garanteaza ele trecatorilor. Oamenii fac acolo cumparaturi cel mai adesea datorita faptului ca este mai aproape decat piata de alimente. “Aici, langa piata, e foarte multa mizerie. Ar trebui sa se aiba mai multa grija la acest aspect”, spune Victoria Lazar. O alta baimareanca s-a aratat nemultumita de felul in care se face comertul in aceasta zona. “Nu as putea sa cumpar ceva care este expus la vanzare direct pe trotuar. Nu mi se pare normal acest tip de comert si nu inteleg cine le da autorizatie.       Intr-o tara civilizata nu se accepta asa ceva”, a spus Doina Trinca.

O alta femeie, insa, o contrazice cu argumente mai mult sau mai putin veritabile. “Sa stiti ca si in Italia este tot asa. Sa nu credeti ca acolo e mai curat. Eu am fost acolo si am lucrat, dar nu e mai bine ca aici”, justifica Zoia Stegeran. Numai ca, din pacate, daca la italieni este ca si la noi, nu e o garantie ca e bine.

Beton in loc de umbra

O alta zona intens criticata de locuitorii din cartierul Sasar este parcul RFN. Aici, in urma cu aproximativ trei ani, s-a reabilitat parcul si s-a amenajat o fantana arteziana. Proiectul, in valoare de 17 miliarde de lei vechi, ce a fost realizat acolo, avea rolul de a le face viata mai placuta pensionarilor care isi petrec acolo o mare parte din zi, dar are o componenta care se adreseaza si copiilor, respectiv un loc de joaca pavat cu un material poros, care are rolul de a atenua socul in cazul micilor accidente. Ideea a fost senzationala, numai ca ceea ce trebuia sa fie un paravan pentru razele soarelui nu are deloc acest rol.

“Inainte erau copaci, dar i-au taiat, iar acum nu mai este niciun pic de umbra. Copertina aceea nu tine nici de ploaie”, completeaza Doina Trinca.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns