Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CAS Maramures a colectat o parte din contributiile datorate de avocati, medici sau notari

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sumele incasate in perioada ianuarie-aprilie totalizeaza 2.332.000,16 lei

[singlepic id=1535 w=320 h=240 float=]

Iata ca in ultima perioada persoanele fizice autorizate care exercita profesii liberale, au inteles ca trebuie sa isi achite datoriile catre Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate. Rezultatele nu au intarziat sa apara. Daca pe trimestrul I al anului trecut au fost colectati 1.165.000,51 lei, contributia fiind de 6,5%, iata ca in aceeasi perioada a anului in curs, cu toate ca cei in cauza trebuie sa achite doar 5,5%, s-a colectat 1.676.000,86 lei. Cu toate acestea, se pare ca fondurile sunt in continuare insuficiente, avand in vedere ca ne mentinem in topul judetelor din tara care consuma sume importante pentru serviciile medicale.

Medicii, avocatii, agricultorii si persoanele care beneficiaza de drepturi de autor achita catre FUNASS, din totalul veniturilor realizate, 5,5% pentru a beneficia de asigurarea de sanatate. “Asistam la o tendinta de crestere in ceea ce priveste colectarea creantelor de la persoanele care exercita profesii liberale. Asa se face ca in perioada ianuarie-aprilie 2010, am recuperat  2.332.000,16. lei. Putem spune ca ne apropiem de jumatate din sumele colectate in 2009. Aceeasi situatie se intalneste si pe segmentul concedii si indemnizatii medicale, unde se plateste 0,85%, de catre angajatori si angajati si optinal de catre persoane fizice. Astfel, in primul trimestru a anului trecut s-a platit suma de 4.000,3 lei, iar in primele trei luni ale acestui an 6.000,45 lei. ~n  ianuarie – aprilie la acest capitol s-au platit 22.000,60 lei”, a precizat Claudia Ganea, purtatorul de cuvant al CAS Maramures.

Maramuresul “consuma” mult la capitolul sanatate

“Aceste cresteri considerabile se datoreaza in primul rand activitatii de executare silita prestata la nivelul Casei de Asigurari de Sanatate Maramures. Dar, am inceput sa implementam si Sistemul Informatic Unic Integrat prin care automat sunt invalidate serviciile care au fost acordate persoanelor care nu au calitate de asigurat. Acestea nu au fost decontate spitalelor si laboratoarelor si implicit medicilor de familie. Un alt aspect este si reglementarea pe care o aduce contractul cadru pe anul 2010. Una dintre conditiile impuse pentru furnizorii de servicii medicale este ca pentru cei cu creante sa nu li se plateasca  serviciile pana cand nu sunt la zi cu plata datoriilor catre FUNASS”, a precizat interlocutoarea noastra. Numai ca, din nefericire, in ciuda faptului ca s-au strans sume considerabile pe segmentul sanatate, Maramuresul ramane printre primele judete care “consuma” sume mai mari decat reuseste sa colecteze. Acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca aici mare parte a populatiei a lucrat ani buni in domeniul minier. La acest aspect se mai adauga si poluarea. Din aceasta cauza, in prezent avem numerosi bolnavi cronici, diabetici, cu afectiuni oncologice etc., asa ca in continuare vom avea nevoie de fonduri suplimentare pentru a reusi sa beneficiem de servicii medicale gratuite, in baza asigurarilor de sanatate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns