Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Casa Naţională de Pensii Publice virează contribuţii de pensii private pentru 3,6 milioane persoane

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Casa Naţională de Pensii Publice /CNPP/ virează lunar contribuţii de pensii private obligatorii pentru 3,6 milioane persoane, a declarat luni preşedintele CNPP, Ileana Ciutan, la Forumul Internaţional de Asigurări Reasigurări FIAR 2013 de la Sinaia.

Datele fondurilor de pensii private arată că sunt înregistrate în sistem peste 5,8 milioane persoane, pentru care s-a virat cel puţin o contribuţie în cei cinci ani de când a fost lansat acest sistem.

 

Potrivit fostului ministru al Muncii, Mihai Şeitan, diferenţa de peste 2,2 milioane de persoane este dată în proporţie de 85% de cei care au plecat să muncească în străinătate, iar în proporţie de 15% de cei care muncesc la negru.

 

Directorul general al Allianz Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ, a atras atenţia că aceste diferenţe sunt determinate şi de gradul de necolectare a CAS-ului de către Fisc.

 

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice a menţionat şi faptul că în acest an instituţia va transmite prin poştă 11,4 milioane de certificate de stagiu (care arată stagiile de cotizare în sistemul public de pensii).

 

‘Este un efort considerabil cu procesare datelor, tipărirea şi transmiterea datelor. Sunt 11,4 milioane de certificate de stagiu pentru că nu s-a mai făcut acest lucru din 2006 şi a fost o fluctuaţie ridicată pe piaţa muncii’, a spus Ciutan.

 

Românii pentru care se efectuează lunar viramente de contribuţii în sistemul de pensii private pe Pilonul II (pensii private obligatorii) au în cont, în medie, 698 de euro, potrivit datelor prezentate de vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară /ASF/, Ion Giurescu, la Forumul Internaţional de Asigurări Reasigurări FIAR 2013, la Sinaia.

 

Dacă se iau în calcul toţi cei pentru care s-a efectuat cel puţin un virament, valoarea medie a contului de pensii private este de 421 de euro.

 

Directorul general al Allianz Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ, a atras atenţia că, dacă nivelul de contribuţii la pensiile private nu va creşte, românii nu vor simţi la pensie ‘mai nimic’ în buzunare.

 

Potrivit vicepreşedintelui ASF, anul viitor ar putea fi introdus sistemul cu mai multe fonduri administrate de un singur administrator, cu grad de risc diferit şi cu trecerea graduală a participaţiilor dintr-un fond în altul, în funcţie de vârstă, banii urmând să fie plasaţi într-un fond cu grad de risc scăzut când se apropie pensionarea.

 

De asemenea, există un proiect de lege privind pensiile ocupaţionale, va trebui să apară legea plăţii pensiilor, ar trebui să crească deductibilitatea la pensiile private facultative peste nivelul actual de 400 de euro şi să fie găsite soluţii de plată mai funcţionale decât în prezent, a mai spus Giurescu.

 

Primele contribuţii pe Pilonul II de pensii private au fost virate în urmă cu cinci ani. Maturitatea sistemului se atinge pe la 20-25 de ani.AGERPRES

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns