Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Casele de asigurări de sănătate se vor transforma în societăţi mutuale

Sigla Informatia Zilei
Joi, 8 noiembrie, ministrul sănătăţii, Raed Arafat a susţinut o conferninţă cu tema "Rolul societăţilor mutuale şi a celor comerciale în sistemul de asigurări de sănătate din România". În cadrul conferinţei de presă s-a discutat despre proiectul Legii Sănătăţii. Societăţile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minim doi ani după intrarea în vigoare a noii legi.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Joi, 8 noiembrie, ministrul sănătăţii, Raed Arafat a susţinut o conferninţă cu tema “Rolul societăţilor mutuale şi a celor comerciale în sistemul de asigurări de sănătate din România”. În cadrul conferinţei de presă s-a discutat despre proiectul Legii Sănătăţii. Societăţile mutuale de asigurări de sănătate ar putea apărea în minim doi ani după intrarea în vigoare a noii legi.

 

„Proiectul Legii Sănătăţii se află în dezbatere şi avem desemnată o întreagă echipă de specialişti condusă de dr. Vasile Cepoi care se ocupă de acest subiect. Adoptarea proiectului depinde de rezultatele obţinute în urma dezbaterilor, dar şi de programul guvernamental . Astăzi ne-am întâlnit cu specialişti din Franţa şi Belgia, care au expertiză pe domeniul societăţilor mutuale de asigurare. Considerăm că România are voie să greşească în acest domeniu nou, dar nu are dreptul de a repeta greşelile altora. Din această cauză am cerut sprijinul celor care utilizează mai demult aceste modele în sistemul lor”, a declarat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii la deschiderea conferinţei.

Conform proiectului Legii de organizare şi funcţionare a sistemului sanitar, sistemul de asigurări se va putea reorganiza pe principiul mutualităţii.

Potrivit unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, casele de asigurări de sănătate se vor putea transforma în societăţi mutuale de asigurări. Măsura urmăreşte realizarea unui echilibru între nevoia de servicii medicale şi cheltuielile din sănătate. De asemenea se doreşte un mai mare control al fondurilor colectate de la asiguraţi, precum şi asigurarea unei competiţii între asiguratori care să crească calitatea serviciilor oferite.

Viitoarele societăţi mutuale vor gestiona pachetul de servicii de bază oferit asiguraţilor din contribuţia acestora, dar vor avea posibilitatea de a oferi şi pachete suplimentare şi complementare în cadrul asigurarilor facultative.

“Societăţile mutuale de asigurări sunt instituţii care se realizează ca urmare a adeziunii depuse de cetăţeni pentru înscriere. Cetăţenii care au depus adeziune la societatea mutuală au dreptul de a-şi alege organele de conducere şi totodată au controlul asupra modului în care sunt cheltuiţi banii la asigurări. După intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii, în minim doi ani ar putea să fie organizate societăţile mutuale de asigurări prin reorganizarea actualelor case de asigurări. După organizarea societăţii cetăţenii îşi vor alege societatea şi vor depune adeziuni pentru a deveni membri ai acestuia. În acest moment se încheie şi un contract între asigurat şi asigurător, el devenind membru al societăţii mutuale de asigurări”, a mai spus Vasile Cepoi, citat de Mediafax.

Întrebat când va fi trimisă în Parlament legea Sănătăţii, consilierul Cepoi a spus că în prima săptămână din decembrie, termenul fiind condiţionat de acordul cu FMI.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns