Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Castelul de la Pribilesti sau cum il cheama cucuvelele pe prim-ministrul Ungariei, Teleki Pál, inapoi acasa

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6614]

La Pribilesti, si astazi mai sunt ramasitele castelului Teleki. Nationalizat de comunisti, acesta a fost sala de bal, sediu CAP, sala de cinema si depozit de grane.

Astazi, ruinele stau marturie a unei epoci in care Teleki Pál (prim-ministru al Ungariei) isi petrecea verile la Pribilesti la castel. Sumedenie de personalitati ale Ungariei au petrecut zile bune la castelul din Pribilesti. Codrul sau padurea de arbori canadieni care imprejmuia castelul se termina “la bariera” – locul din care incepea de fapt satul.

Pribilestenii isi amintesc si astazi de umbra deasa care speria lumea. Nimeni nu mai vazuse o astfel de UMBR{ data de coroanele arborilor. La “castel” se tineau balurile de vara. Salonul cu pian era punctul de atractie al invitatilor lui Teleki Pál. Si, uite asa, o lume apusa demult a ramas doar in povestile unor batrani din Pribilesti, care spun ce le-au transmis parintii si bunicii lor. Teleki Pál era vanator si avea in pivnitele de la castel un hipopotam si un rinocer impaiati.

Gradinarul si administratorul stapaneau castelul trei anotimpuri – vara acesta apartinea grofului. In afara de salarii, cei doi primeau si cate un porc de Sfantul Craciun.

Groful avea herghelie de cai in Pribilesti si crescatorie de porci.

Cand devii proprietar al ruinelor castelului din Pribilesti, cumperi de fapt o bucata consistenta din istoria Ungariei. Pentru a demonstra afirmatia aceasta, e bine sa vedem cine au fost proprietarii castelului si cum au determinat ei evolutia unei Ungarii imperiale.

Castelul unor conti unguri cu aplecare inspre cultura

Teleki Pál a fost conte de Szék. Nascut la 1 noiembrie 1879, la Budapesta, acesta moare la 3 aprilie 1941, tot la Budapesta. Teleki Pál (groful de la Pribilesti) a fost geograf, membru al Academiei ungare de stiinta. Ca om politic, a ajuns prim-ministru al Ungariei in perioadele 1920-1921 si 1939-1941.

Tatal acestuia, Géza Teleki (1843-1913), a fost scriitor si om politic maghiar, ajuns pentru o perioada scurta ministru de interne. Mama grofului de la Pribilesti a fost Irén Murati (1852-1941), fiica unui negustor grec.

Doar in aceste cateva elemente biografice intrezarim o istorie fabuloasa ce tine  – prozastic scriind – de romanele de succes ale secolului nouasprezece.

Cele doua guvernari conduse de grof

La 25 iulie 1920, guvernatorul Miklós Horthy il desemneaza pe contele Teleki Pál ca prim-ministru. La 14 aprilie, in anul 1921, Teleki Pál esueaza in negocieri cu Carol al IV-lea si isi da demisia. Ramane insa celebru pentru cele 12 legi anti-evreiesti pe care le-a initiat in primul mandat. E de mentionat acel “numerus Claurus” devenit catastrofal in timp. Mai punctam ca, in anul 1940, Teleki Pál se intalneste in Germania cu Adolf Hitler si propune inspre acesta deportarea evreilor din Europa dupa incheierea razboiului.

In a doua lui guvernare

Teleki apare in anul 1938 ca ministru al Culturii, fiind unul dintre reprezentantii delegatiei Ungariei la Dictatul de la Viena. Pe 12 decembrie 1940, la Belgrad, groful semneaza tratatul de prietenie cu Iugoslavia. Dar la 2 aprilie 1941, Horthy permite ca trupele germane sa treaca prin Ungaria spre Iugoslavia determinandu-l pe Teleki Pál ca in numele codului onoarei nobililor maghiari sa se sinucida in ziua urmatoare de dupa gestul lui Horthy.

Cred ca intre biografia politica a lui Teleki Pál si urmele de istorie ramase despre el si castelul lui din Pribilesti distanta este imensa. Dar castelul in sine este o piatra de hotar a istoriei politice a Europei ce trebuie apreciata ca atare, si nu ingropata in uitare.

In loc de incheiere

Si astazi, satenii din Pribilesti, cand trec pe drumul tarii, la lasarea noptii, si aud cucuvelele de la castel, isi scuipa-n san si soptesc< “Acuma il cheama alea pe Teleki Pál ca sa-si mai vada castelul”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns