Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SCUMPIRILE LA POMPĂ DIN 1 IULIE

Cât plătesc șoferii pe benzină și motorină după creșterea accizelor

Cât plătesc șoferii pe benzină și motorină după creșterea accizelor
La data de 1 iulie 2024, prețurile benzinei și motorinei au crescut semnificativ din cauza unei noi majorări a accizelor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

La data de 1 iulie 2024, prețurile benzinei și motorinei au crescut semnificativ din cauza unei noi majorări a accizelor, aceasta fiind a doua scumpire din acest an, după cea de la începutul lunii ianuarie. Accizele au fost mărite cu 43 de bani pe litru pentru benzină și cu 40 de bani pe litru pentru motorină, generând astfel creșteri considerabile ale prețurilor la pompă.

 

În prima zi a anului 2024, accizele au fost majorate cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină. Această politică fiscală a Ministerului Finanțelor a dus la o creștere continuă a prețurilor carburanților, afectând direct costurile pentru consumatori.

 

 

Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează pentru 1 iulie 2024 următoarele prețuri: 7,48 lei pentru un litru de benzină standard și 7,58 lei pe litru pentru motorină standard. Conform peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, prețurile variază între 7,42 lei și 7,49 lei pe litru pentru benzină standard și între 7,56 lei și 7,59 lei pe litru pentru motorină standard.

 

 

În stațiile altor distribuitori (OMV, MOL, Lukoil, Socar, Rompetrol) din București, prețurile benzinei standard sunt cuprinse între 7,10 lei și 7,53 lei pe litru. Pentru motorină, prețurile variază între 7,23 și 7,64 lei pe litru. Aceste creșteri înseamnă că pentru un plin de 50 de litri de benzină, șoferii trebuie să scoată din buzunar cu 21 de lei și 50 de bani mai mult, iar pentru un plin de motorină, cu 20 de lei în plus.

 

 

Motorina și benzina s-au scumpit în 2024 din cauza creșterii accizelor, implementate în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie, conform „ordonanței trenuleț” publicată în decembrie 2023. Aceste creșteri au fost justificate de Ministerul Finanțelor prin actualizarea nivelului accizelor pentru produsele energetice în funcție de creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni.

 

 

Inițial, Guvernul intenționa să majoreze accizele în trei etape, cu câte 33% din creșterea prețurilor de consum, la 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iunie. Această decizie a fost însă modificată, optându-se pentru două creșteri semestriale.

 

 

Specialiștii în energie prevăd că prețurile la pompă ar putea continua să crească în perioada verii, o perioadă în care consumul de combustibil este de obicei mai mare datorită concediilor. Eugenia Gusilov a subliniat că evoluția prețurilor depinde și de cererea pentru combustibil, care poate varia în funcție de preferințele oamenilor pentru călătoriile cu mașina, avionul sau trenul.

 

 

În prezent, aproape jumătate din prețul carburanților la pompă este reprezentat de taxe, ceea ce subliniază influența semnificativă a politicilor fiscale asupra costurilor suportate de consumatori. Rămâne de văzut cum vor evolua prețurile în continuare și ce măsuri suplimentare ar putea fi adoptate pentru a gestiona impactul asupra economiei și consumatorilor.

 

CITEȘTE ȘIPrima scumpire a carburanților după două luni de reduceri

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns