Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cataramă, un ciudat care are dreptate?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aparent mai liniștite decât în PSD, nici în PNL apele nu sunt întrutotul calme. Furtuni mici apar pe ici, pe colo. Vocile celor care se vor la guvernare sunt tot mai multe și mai hotărâte. Indiscutabil, asupra PNL planează tot felul de întrebări. Prima, și probabil cea mai importantă, este dacă PDL va reuși să aibă o guvernare de succes. A doua este legată de modificarea legii electorale. Dacă la viitoarele alegeri vor intra în parlament doar cei de pe primul loc, atunci partidul de pe locul trei va avea probleme. PNL se va vedea obligat să intre într-o alianță pre-electorală. Într-un fel sau altul va ajunge la cheremul PSD sau PDL. În caz că Mircea Geoană pierde președinția, cu Adrian Năstase la cârma PSD, în mod firesc liberalii vor fi mai rezervați în ceea ce privește alianța cu stânga social-democrată.
Anunțat că va avea loc foarte curând, Congresul extraordinar al PNL este inutil, crede Călin Popescu Tăriceanu. În fapt, președintele Crin Antonescu nu dorește decât să obțină un vot de încredere. Viorel Cataramă, contracandidatul său, un personaj destul de ciudat, are zero șanse să ajungă liderul partidului. Rolul său se rezumă la a face valuri. El vrea să împingă PNL spre Traian Băsescu, implicit spre guvernare. Cum mulți liberali își doresc acest lucru, spiritele se încing. Apar tot mai multe discuții, și nu este exclus ca în urma lor unii liberali să facă pasul spre PDL.
Traian Băsescu, înainte vreme, și-a propus să distrugă două partide, prin metode diferite. PNL urma să fie lichidat prin fuziune. PSD putea fi doar slăbit până la nivelul la care îi era imposbil să acceadă la putere. Aceste obiective rămân în continuare, dar fiecare formațiune este azi în altă situație. PSD, cu toate că trece printr-o criză internă, rămâne un partid care nu va scădea sub 30 de procente. PNL a obținut rezultate bune, în sensul că președintele său, în calitate de candidat prezidențial, a câștigat 20 de procente, dar a înregistrat un eșec în negocieri. După atâta muncă, să ajungi în opoziție nu este un titlu de mândrie.
În fiecare formațiune politică există o dorință de schimbare, născută din nemulțumiri puse cap la cap. PSD-ul îi reproșează lui Geoană gestul de a-l fi vizitat pe Sorin Ovidu Vântu înainte de confruntarea cu Băsescu. PNL îi reproșează lui Antonescu proasta gestionare a procentelor obținute, precum și inabilitatea de a negocia.
În aceste condiții apar doi contracandidați. Adrian Năstase pare să aibă forța de a se lupta cu Traian Băsescu și PDL. Viorel Cataramă este doar un iepuraș fără șanse, dar spune lucruri pe care și le doresc mulți liberali.
După cum se prezintă situația, ambele partide de opoziție vor rămâne cu aceiași lideri. Geoană și Antonescu sunt greu de dat la o parte. Ei și-au consolidat puterea în partid prin fidelizarea șefilor de filiale județene.
Din fericire, nu se reduce toată activitatea partidelor de opoziție la luptele interne pentru putere. Liberalii și-au propus să formeze un guvern din umbră. Ei vor nominaliza pentru fiecare minister o persoană care va avea sarcina de a monitoriza activitatea adevăratului ministru. La rândul său, PSD pregătește recuperarea electoratului de stânga, trecut în toiul campaniilor electorale de partea lui Traian Băsescu. Sunt două obiective majore care, bine puse în practică,, pot revigora scena politică. Pe de altă parte,  în confruntarea cu două partide politice bine organizate, PDL nu va avea o viață ușoară.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns