Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cateva zeci de firme au apelat la procedura arbitrala

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Arbitrajul comercial pune la dispozitia justitiabililor o procedura simplificata de obtinere a unui titlu executoriu in vederea recuperarii creantelor

[slideshow id=2168]

Criza economica actuala s-a transformat relativ recent intr-o criza organizationala a institutiilor statului, inclusiv in sistemul judiciar si asa aglomerat. Acest fapt face ca obtinerea unui titlu executoriu, premisa procesului de recuperare a creantelor, sa fie in continuare un demers birocratic si lent. O alternativa mai rapida si mai ieftina este recurgerea la Curtea de Arbitraj Comercial, institutie cu o vechime de peste 16 ani.

Arbitrajul comercial, ca procedura legala, alternativa de solutionare a litigiilor civile si comerciale, pune la dispozitia justitiabililor o procedura simplificata, accelerata si mai ieftina de obtinere a unui titlu executoriu in vederea recuperarii creantelor. Pentru a beneficia de procedura arbitrajului comercial e nevoie de incheierea unui contract civil (vanzare, inchiriere etc.) sau comercial in care partile insereaza urmatoarea clauza arbitrala< “Orice litigiu patrimonial decurgând din sau în legatura cu acest contract, inclusiv referitor la validitatea, interpretarea, executarea sau desfiintarea lui, va fi solutionat prin arbitraj organizat de Curtea de Arbitraj Comercial, in conformitate cu Regulamentul de organizare si Regulile de procedura arbitrala ale acestei Curti. Hotararea arbitrala este definitiva si obligatorie”.

Termenul maxim de solutionare a litigiilor – cinci luni

Partile pot apela la arbitrajul comercial si daca nu au incheiat contracte, sau contractele nu prevad clauza arbitrala mai sus amintita. Conditia este sa se incheie un compromis arbitral prin care partile in litigiu isi dau acordul ca diferendul sa fie solutionat de catre Curtea de Arbitraj Comercial. “Compromisul poate fi incheiat chiar si in situatia in care litigiul este pe rolul instantelor de judecata, dar inainte de solutionarea pe fond a  cauzei, caz in care instanta isi va declina competenta in favoarea Curtii de Arbitraj Comercial”, a mentionat Claudia Dumitru, reprezentant al Curtii de Arbitraj Comercial Maramures. Termenul maxim de solutionare a litigiilor prin procedura arbitrajului comercial este de maxim 5 luni de la constituirea tribunalului arbitral. Interlocutoarea a mentionat cateva dintre avantajele arbitrajului comercial< accesabilitate, rapiditate, cheltuieli de judecata reduse, confidentialitate, simplitate, impartialitate si corectitudine. Ea a mai precizat ca anual cateva zeci de firme au apelat la procedura arbitrala.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns