Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CCR constată că ordonanţa pentru migraţia aleşilor locali alterează voinţa electoratului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

CC apreciază că prin OUG55/2014, Guvernul a încălcat norme de tehnică legislativă şi implicit prevederile din Constituţie conform cărora respectarea acesteia, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie, şi cere Parlamentului măsuri privind efectele juridice ale aplicării actului normativ.

Judecătorii Curţii Constituţionale au publicat miercuri motivarea deciziei de a declara neconstituţională Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, prin care aleşii locali au putut migra, timp de 45 de zile, de la un partid la altul, fără să îşi piardă mandatul câştigat la alegeri.

Judecătorii arată că există două tipuri de situaţii< consilierii locali şi judeţeni sunt aleşi printr-un scrutin pe listele partidelor politice, în timp ce primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi în mod direct de cetăţeni, prin vot uninominal. Astfel, cei din urmă nu ar fi constrânşi de Constituţie să nu îşi piardă pe perioada mandatului calitatea de membru al unui partid politic, aşa cum sunt cei aflaţi în prima situaţie. Judecătorii arată în motivare că Parlamentul trebuie să decidă, printr-o lege, ce se întâmplă cu mandatele aleşilor locali care au migrat în timp ce ordonanţa era în vigoare.Ordonanţa de urgenţă prevedea că în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni îşi pot exprima în scris o singură dată opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte sau să devină independenţi, fără ca aleşii locali respectivi să îşi piardă calitatea dobândită în urma alegerilor.

Curtea a constatat că întreaga expunere de motive a ordonanţei de urgenţă analizate se axează asupra existenţei unor „rupturi politice” apărute pe parcursul mandatului autorităţilor locale şi necesitatea remedierii efectelor negative ale acestora, scrie Mediafax.

„Or, un astfel de motiv, indiferent cum este exprimat, nu se poate constitui într-o situaţie extraordinară care să necesite adoptarea unei ordonanţe de urgenţă. Constituirea sau ruperea alianţelor politice intră în exerciţiul democratic firesc, iar ele nu pot justfica în sine măsuri care, în mod direct şi brutal, schimbă configuraţia politică a autorităţilor administraţiei publice locale şi alterează voinţa electoratului”, se arată în decizia Curţii. În acest sens, Curtea a constatat încălcarea art. 115 alin 4 din Constituţie.
CC arată că textul constituţional nu impune în mod obligatoriu o atare soluţie legislativă, lăsând legiuitorului posibilitatea de a condiţiona sau nu păstrarea mandatului celor aleşi prin scrutin uninominal de pierderea calităţii de membru al partidului politic prin demisie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns