Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce arendă se plătește pentru un hectar de teren agricol în 2013

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proprietarii de terenuri date în arendă primesc, în medie, circa 700 de kg/ha, la o producție de 4 to/ha. Nivelul arendei depinde de calitatea și poziția terenurilor și de puterea de negociere a agricultorilor, informazâ agrointel.ro.

Arendașii spun că din cauza condițiilor meteo dificile, este greu să ne gândim astăzi în România la producții medii de grâu de peste 4.000 de kilograme la hectar – nu înseamnă însă că nu există și excepții, cum este cazul marilor agricultori, cu producții comparabile de multe ori cu cele din Vest – în lipsa unui sistem integrat de producție și desfacere, dar și în lipsa unor norme clare care să impulsioneze productivitatea.

Dincolo de puterea de negociere a proprietarilor și de calitatea terenurilor, cantitatea de cereale primită variază în funcție de mărimea asociației, de poziționarea terenurilor, de accesul la irigații, sau chiar de factori conjuncturali precum apropierea de drumurile naționale, după cum susțin arendașii.

 

Cotele medii primite nu diferă prea mult de la o regiune la alta, cu mici excepții, județe precum Cluj sau Gorj. Trebuie remarcate însă diferențele mari dintre zone ale aceluiași județ.

 

În Timiș, de exemplu, una dintre zonele care au atras cei mai mulți investitori străini, arenda medie primită este de 850 de kg/ha, însă sunt cazuri în care proprietarii de terenuri primesc doar 600 kg/ha sau din contră, chiar și 1.200 kg/ha, susține Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş. Producția medie de grâu în această parte a țării a fost anul trecut de 3.800 kg/ha, însă au fost fermieri care au obținut și peste 5 tone/ha.

 

Există și situații, izolate ce-i drept, când se trece și peste aceste cifre. În Arad, la Curtici, Dimitri Muscă a dat în 2012 circa 1.500 kg de grâu și porumb la hectar proprietarilor de terenuri. A avut însă și producții pe măsură: peste șapte tone/ha atât la porumb, cât și la grâu.

 

Cea mai mică arendă, la deal

 

În centrul țării, în schimb, în zonele de deal, unde producția este mai slabă iar exploatațiile mai mici, proprietarii primesc printre cele mai mici cote de arendă din țară.

 

”În Cluj, e zonă de deal, așa că terenul bun e cam fărâmițat. Într-un loc găsești câteva hectare, dincolo alte câteva. Arendașii dau în general circa 400-500 de kg/ha, dar nici producția nu este foarte mare. Abia dacă ajunge la 3.000 de kg/ha la grâur”, susține Iosif Balla, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din Cluj.

 

România în statistici

Suprafaţa agricolă totală a României se ridică – conform celui mai recent recensământ agricol din România – la 13,3 milioane de hectare, din care 8,3 milioane de hectare este teren arabil. România se află pe primele locuri la nivel european în topul tranzacţiilor agricole, cu peste 700.000 hectare de teren agricol vândute străinilor, Cele mai mari suprafeţe sunt deţinute de investitori din Italia – 24,29 % din terenurile cumpărate, Germania – 15,48%, ţările arabe – 9,98%,Ungaria – 8 ,17%, Spania – 6,2% , Austri a – 6, 13% sau Danemarca – 4,52%.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns