Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce scumpiri ne aşteaptă în 2013: preţurile se vor încinge din trei în trei luni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Comercianţii vor umfla cel mai mult preţurile în primăvară, încurajaţi de cumpărăturile şi de cererea în creştere din preajma Paştelui.

Primăvara vor creşte anticipat accizele la ţigări şi carburanţi, iar vara şi toamna se vor majora tarifele la gaze pentru firme şi populaţie. Banca Naţională se arată îngrijorată doar de creşterea facturilor la utilităţi, conform adevarul.ro.

 

 

 

Raportul asupra inflaţiei, lansat ieri de conducerea Băncii Naţionale, arată că preţurile vor urca doar temporar, până în vară, urmând ca în toamnă să se tempereze, iar principalul factor de presiune vine din creşterea tarifelor reglementate la gaze, curent şi energie termică. Pentru a vedea mai clar ce ne aşteaptă în acest an, „Adevărul“ vă propune o trecere în revistă a celor mai importante zile din calendarul posibilelor scumpiri.

 

Taxe, accize şi tarife tot mai mari

 

După ce, la 1 februarie, s-au scumpit gazele pentru firme, iar companiile de energie, dar şi agricultorii, au intrat într-un regim de taxare ceva mai presant, este de aşteptat ca în perioada imediat următoare să avem de-a face cu scumpiri ale produselor finite şi serviciilor furnizate de aceste domenii. Iată, în continuare, ce schimbări ar putea interveni în acest an:

 

** Aprilie. Chiar din prima zi a primăverii 2013, gazele pentru companii se vor scumpi cu 5%, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei convenit cu FMI, dar vor creşte şi accizele care de fapt trebuiau majorate abia la 1 iulie. La nivelul populaţiei, eventualele scumpiri ale produselor accizabile (în special ţigări, cafea şi carburanţi) vor fi compensate de faptul că factura la întreţinere va scădea semnificativ.

 

** Iulie. În prima zi a lui Cuptor se vor scumpi din nou gazele, de data aceasta şi pentru firme (cu 5%), dar şi pentru populaţie (cu 8%), potrivit aceluiaşi calendar convenit cu FMI.

 

** Octombrie. Şi acum se vor scumpi din nou gazele, dar numai cu 2% la companii şi cu 3% la populaţie. Trăgând linie, faţă de începutul anului aceste utilităţi vor fi mai scumpe cu 17% pentru companii şi cu 11% pentru populaţie, astfel că la intrarea în iarnă efortul financiar pentru energie va fi semnificativ mai mare decât în iarna lui 2012.

 

BNR aşteaptă un puseu în primul semestru

 

Potrivit prognozei anunţate de Banca Naţională, rata anuală a inflaţiei va  avea o accentuare „de natură tranzitorie“ în prima jumătate a anului curent, în principal ca urmare a unor ajustări mai ample ale preţurilor administrate. Potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, BNR estimează că rata inflaţiei va fi de 5%-6% în prima jumătate a anului.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns