Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cel mai bun prieten al Anamariei Silaghi este Kappy, un câine ghid pentru nevăzători

Legea spune că un câine ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice și în toate mijloacele de transport
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Legea spune că un câine ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice și în toate mijloacele de transport
Legea spune că un câine ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice și în toate mijloacele de transport

În prezent doar trei persoane cu deficienţe de vedere, din numărul mare de persoane cu astfel de probleme, din România, deţin un câine ghid. Anamaria Silaghi este una dintre aceste persoane, locuieşte în Ghenci, judeţul Satu Mare, iar cel mai bun prieten al ei este Kappy un labrador ce o însoţeşte peste tot fiindu-i de un foarte mare ajutor.

Nu doar persoanele nevăzătoare utilizează câini ghizi. În alte ţări în care legislaţia este mai bine perfectată cetăţenii cunosc locul si rolul câinelui ghid în societatea lor. Din păcate cetăţenii judeţului nostru nu sunt obişnuiţi să vadă nevăzători care utilizează câini ghizi, astfel că problemele de care Anamaria se loveşte în unele situaţii sunt de-a dreptul penibile.

Câinele a fost obţinut cu ajutorul unui proiect european

În luna august a anului 2012, asociaţia „Angel Dog“, din Satu Mare în parteneriat cu alte două organizaţii, din Ucraina şi Ungaria, au realizat un proiect care urmărea terapia asistată de animale. Acesta a fost primul proiect de acest gen, din România, s-a numit „Împreună pentru tineri“ şi a fost finanţat în întregime de către Uniunea Europeană.

Asociaţia Nevăzătorilor din România (ANR), filiala judeţului Satu Mare a avut un aport foarte mare în buna desfăşurare a proiectului, în condiţiile în care acest program era destinat exclusiv persoanelor cu deficienţe de vedere. „În contextul în care proiectul s-a adresat exclusiv persoanelor nevăzătoare, membrii organizaţiei noastre au avut foarte mult de câştigat.

Asociaţia Nevăzătorilor din Satu Mare, implicată în acest proiect

Consider că acesta a fost un foarte bun început deoarece utilizarea unui câine ghid reprezintă un ajutor major pentru o persoană fără vedere. Preţul pentru dresarea unui astfel de câine se poate ridica la 10 000 de euro, de aceea sper ca şi pe viitor astfel de proiecte să mai fie iniţiate“, a declarat Sorin Podină, preşedintele ANR Satu Mare.

Pe tot parcursul proiectului, din partea ANR Satu Mare, Berki Andreea, asistent social special din cadrul organizaţiei, a participat la toate acţiunile, a fost instruită şi şi-a adus aportul la buna desfăşurare a acestuia.

Proiectul a fost finalizat în luna decembrie a anului 2013, iar printre fericiţii beneficiari ai unui câine ghid s-a numărat şi Anamaria Silaghi. Aceasta are cecitate absolută (fără rest de vedere), iubeşte animalele şi s-a dovedit a fi candidatul perfect pentru a primi în grijă un căţel ghid. L-a primit acasă doar în luna decembrie a anului 2013, dar lucrând împreună în cadrul proiectului, conexiunea dintre ei este una foarte strânsă. „Sunt foarte fericită că o am pe Kappy lângă mine, îmi este de mare ajutor. Nu m-aş fi gândit niciodată că voi avea parte de un căţel ghid. Nu credeam sincer că încrederea pe care o avem, unul în altul, poatea fi atât de mare, doar după atât de puţin timp de când ne suntem alături zi de zi“, a mărturisit Anamaria Silaghi.

Un câine ghid este dresat altfel decât unul obişnuit

Drumul pe care a trebuit să îl parcurgă, pentru a dovedi că are toate atuurile necesare, a fost foarte lung, dar a meritat din plin. Abilităţile pe care un câine ghid trebuie să le deţină se deosebesc de ceea ce oamenii în mod normal cunosc despre dresaj. Nu trebuie să uităm că un astfel de câine va conduce o persoană care nu vede deloc sau aproape deloc.

Un câine ghid este necesar să menţină tot timpul direcţia dreaptă ignorând alte lucuri care pot să îi distragă atenţia ( miros, sunete, alte animale sau oameni), trebuie să menţină un pas moderat, să se oprească în faţa scărilor, a trecerilor de pietoni, să ocolească obstacole, să asculte comenzi vocale şi multe altele.

Compatibilitatea dintre câine şi stăpân este foarte importantă

Deşi la prima vedere poate părea relativ simplu, dresajul este doar o etapă dintr-un proces mult mai complex. Compatibilitatea dintre câine şi stăpân este cel mai esenţial amănunt. „În decursul unui an jumătate m-am antrenat foarte mult pentru a cunoaşte totul despre cum se lucrează cu un astfel de câine. Am participat la toate cele patru tabere, care s-au desfăşurat în Ungaria, Ucraina şi în judeţul nostru, iar pe lângă toate acestea m-am antrenat şi împreună cu un dresor care m-a încurajat şi mi-a explicat cum trebuie să procedez în diferite situaţii. La început am învăţat doar lucuri teoretice, pe urmă am început să lucrez efectiv împreună cu Kappy , iar în final căţelul era acolo pentru tot ce aveam nevoie.

Am crezut că lucurile sunt mai mult mecanice, dar odată ce am început să ne antrenăm efectiv , atunci când am simţit amândoi că suntem compatibili, am înteles că în urma acestui program am să mă aleg cu mult mai mult decât un animal ci cu un prieten care mă va iubi şi mă va proteja toată viata. M-am bucurat foarte mult când am aflat că pot să o duc acasă“, povesteşte Anamaria.

Unii şoferi de pe ruta Satu Mare – Ghenci nu respectă legea

Cu toate că în legea nr. 448/2006 republicată în 2008 , privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, se specifică în capitolul IV, articolul 64 că un câine ghid care însoţeşte persoana cu handicap grav are acces liber şi gratuit în toate locurile publice şi în toate mijloacele de transport, Anamaria fiind şi din afara municipiului Satu Mare întâmpină foarte des probleme.

Şoferii microbuzelor care au rute în zona localităţii Ghenci, de cele mai multe ori nu sunt de acord să o lase să urce în autoturism cu animalul, chiar dacă aceasta le arată paragraful, din lege, cu toate că are acordul tuturor persoanelor din microbuz şi cu toate că labradorul are un echipament special prin care se deosebeşte de un animal de companie, acesta având şi toate actele necesare pentru a i se permite să călătorească cu mijloacele de transport în comun.

„Nu ştiu cum să îi mai fac pe aceşti oameni să înţeleagă că Kappy nu este un simplu câine de companie. Eu fiind din Ghenci circul foarte mult cu microbuzul, iar conducătorii auto nici nu vor să discute cu mine, nu vor să citească legea. Am vorbit cu patronul firmei şi mi-a promis că nu voi mai avea probleme, dar nu s-a întâmplat deloc aşa. Mă gândesc serios să îi reclam la poliţie. Poate după ce vor primi câteva amenzi usturătoare vor respecta legea“, susţine Anamaria Silaghi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns