Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cele cinci priorităţi esenţiale ale Planului european de acţiune în domeniul comerţului cu amănuntul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Comisia Europeana
Comisia Europeana

Comisia Europeană a adoptat un Plan european de acţiune în domeniul comerţului cu amănuntul şi o Carte verde privind practicile comerciale neloiale între întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare şi nealimentare.

“Serviciile cu amănuntul şi cu ridicata reprezintă unul dintre sectoarele cele mai importante ale economiei UE şi ar trebui să joace un rol important în stimularea creşterii şi a creării de locuri de muncă conform obiectivelor Strategiei Europa 2020”. Acest sector reprezintă 11% din PIB-ul UE şi 29% din IMM-urile europene şi în cadrul acestuia lucrează aproape 33 de milioane de persoane, fiind oferite posibilităţi de angajare în muncă în special pentru tineri, femei şi pentru persoanele cu un nivel al competenţelor sau al calificărilor mai redus. Cu toate acestea, rămân o serie de obstacole care împiedică buna funcţionare a aprovizionării transfrontaliere, accesul consumatorilor la servicii cu amănuntul transfrontaliere şi intrarea pe piaţă a comercianţilor cu amănuntul”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Acţiunile din cadrul Planului european de acţiune în domeniul comerţului cu amănuntul se referă la cinci priorităţi esenţiale: mai multă putere pentru consumatori printr-o mai bună informare; îmbunătăţirea accesibilităţii la serviciile cu amănuntul prin promovarea unui schimb de bune practici între statele membre cu privire la planificarea comercială şi spaţială; relaţii comerciale mai echitabile şi mai durabile de-a lungul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare şi nealimentare; asigurarea unei legături mai bune între comerţul cu amănuntul şi inovare şi crearea unui mediu de lucru mai bun, de exemplu printr-o mai bună corelare între nevoile angajatorilor şi competenţele personalului.

Comisia va înfiinţa un Grup permanent privind competitivitatea în domeniul comerţului cu amănuntul, care va contribui la elaborarea de noi obiective specifice pentru domeniile identificate, va monitoriza progresele obţinute, va emite recomandări pentru a asigura punerea în aplicare pe deplin a acţiunilor incluse în acest plan şi, în cazul în care va fi necesar, va oferi consultanţă Comisiei cu privire la noi acţiuni care ar putea fi propuse.

Una dintre principalele acţiuni întreprinse este o carte verde prin care se lansează o consultare privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare cu produse alimentare şi nealimentare, care a fost adoptată simultan cu planul de acţiune. Consultarea, care va dura trei luni, va ajuta Comisia să evalueze amploarea practicilor comerciale neloiale şi să strângă dovezi privind impactul acestora asupra economiei şi a activităţilor transfrontaliere. Va examina eficacitatea cadrelor de autoreglementare şi legislative instituite pentru a contracara aceste practici la nivel naţional şi va analiza dacă aceste abordări divergente pot duce la o fragmentare a pieţei unice. Toate părţile interesate sunt invitate să îşi prezinte opiniile ca răspuns la întrebările adresate în cadrul cărţii verzi până la 30 aprilie 2013.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns