Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cele mai bune locuri de muncă pentru femei în 2013

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În sondajele recente, peste 80% dintre cei care lucrează în acest moment spun că, în 2013, au în plan să îşi caute un nou loc de muncă, iar 60% au declarat că îşi doresc să urmeze un alt drum profesional.

Femeile par să fie mult mai hotărâte în ceea ce priveşte această schimbare a carierei profesionale. În ultimii câţiva ani, mai multe femei decât bărbaţi au obţinut o diplomă de master, pentru a putea face o schimbare în ceea ce priveşte cariera lor.

 

 

Însă, care dintre locurile de muncă oferă cea mai mare siguranţă şi cel mai mare grad de  satisfacţie şi câştig financiar?

 

Expertul în locuri de muncă, doctorul Laurence Shatkin, autorul cărţii “Cele mai bune locuri de muncă ale secolului 21”, a descoperit care sunt cele mai potrivite locuri de muncă pentru femei în 2013, prin analizarea ocupaţiilor cu cel mai mare procent de femei care au raportat niveluri de satisfacţie “foarte înalte”.

 

Rezultatul? Shatkin a descoperit că cea mai bună alegere pe care o poate face o femeie  pentru o carieră de succes în Noul An este aceea de a fi doctor (inclusiv medici, dentişti şi optometrişti). Majoritatea femeilor din acest domeniu (60%) au raportat niveluri de satisfacţie foarte înalte. Aici există aproximativ 80.000 de posturi disponibile pe an şi se aşteaptă ca domeniul să crească cu 27% până în 2020.

 

De fapt, mai multe departamente din sectorul îngrijirii medicale apar în această listă.

 

Profesionişti de sex feminin din domeniul sănătăţii (inclusiv asistente, farmaciste şi dieteticieni), cercetători medicali non-practicanţi şi psihologi, toţi raportează un grad mare de satisfacţie şi un salariu bun, dar şi o creştere puternică a domeniului în viitorul apropiat.

 

 

 

* Ce le oferă satisfacţie?

 

Potrivit sondajului anual privind gradul de satisfacţie a angajaţilor realizat de Societatea de Management a Resurselor Umane, femeile evaluează ca şi factori principali care contribuie la gradul lor de satisfacţie la locul de muncă următoarele: oportunităţi diferite în care îşi pot folosi abilităţile şi aptitudinile dobândite (65%), siguranţa locului de muncă (64%), comunicarea între angajaţi şi directori de management (61%) şi recompensa.

 

Comparaţie, pentru bărbaţi, salariul are puţin mai multă importanţă şi, de asemenea, au numit ca şi contribuitor principal munca în sine.

 

În mod interesant, majoritatea acestor locuri de muncă fac referire la poziţii care necesită o educaţie superioară şi un angajament mai mare în ceea ce priveşte timpul. De exemplu, avocaţii, judecătorii şi managerii de nivel superior şi executiv – locuri de muncă cunoscute pentru programul lung şi volumul mare de stres – au unele dintre cele mai mari niveluri de satisfacţie în rândul femeilor.

 

Shatkin spune că aceste tipuri de locuri de muncă oferă un nivel ridicat de satisfacţie intelectuală şi pentru că o perioadă de educaţie mai lungă înseamnă de obicei salarii mai mari, iar femeile se simt mai în siguranţă şi recompensate pe măsură.

 

Aceste locurile de muncă prezintă şi niveluri ridicate de autonomie, care, potrivit cercetărilor ştiinţifice, stimulează satisfacţia angajaţilor. Definită ca şi libertatea de a face alegeri la locul de muncă şi de a fi responsabil pentru ele, autonomia poate include o libertate de luare a deciziilor la locul de muncă, control privind programul de lucru sau libertatea de a alege unde şi cum să lucrezi.

 

 

 

* Femeile-actuar: o meserie rară, dar cu un grad ridicat de satisfacţie

 

La unele locuri de muncă, femeile reprezintă minoritatea. Deşi există doar 29% de actuari şi doar 5% de ingineri petrolieri, ambele cariere profesionale au fost incluse în lista realizată de Forbes.com.

 

Shatkin crede că femeile care desfăşoară o muncă specifică bărbaţilor, depăşind cu mult curaj barierele normelor privind genul angajaţilor, au în mod sigur o personalitate puternică şi mult talent pentru a face munca respectivă, fapt care va contribui la un nivel al satisfacţiei mult mai înalt. De exemplu, 56% dintre femeile actuar au declarat că sunt “foarte satisfăcute”, în comparaţie cu doar 47% dintre bărbaţii actuari.

 

Numărul femeilor din cadrul şcolilor de drept a crescut de la 4% în 1963 şi până la 44% astăzi, iar numărul persoanelor de sex feminin din cadrul şcolilor medicale a crescut de la 6% la 49%.

 

În ciuda acestor date, femeile continuă să se confrunte cu lacune salariale semnificative, câştigând doar 82% din salariul pe care bărbaţii îl obţin după doar un an de la terminarea facultăţii.

 

* Top 10 cele mai bune locuri de muncă pentru femei

 

În funcţie de gradul de satisfacţie, nivelul salarial, creşterea proiectată şi locurile vacante anual, iată cum arată lista realizată de Forbes.com:

 

1. Doctori de diagnosticare (stomatologi, optometrişti, medici)

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 60%

 

Salariu mediu anual: 121.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 27%

 

Media posturilor vacante anuale: 79.000

 

2. Profesionişti în sănătate (asistente, farmacişti, dieteticieni)

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 52%

 

Salariu mediu anual: 70.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 26%

 

Media posturilor vacante anuale: 141.000

 

3. Cercetători medicali

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 56%

 

Salariu mediu anual: 76.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 36%

 

Media posturilor vacante anuale: 4.000

 

4. Avocaţi şi judecători

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 55%

 

Salariu mediu anual: 112.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 10%

 

Media posturilor vacante anuale: 23.000

 

5. Actuari

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 56%

 

Salariu mediu anual: 91.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 27%

 

Media posturilor vacante anuale: 2.000

 

6. Ingineri petrolieri

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 52%

 

Salariu mediu anual: 122.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 17%

 

Media posturilor vacante anuale: 1.000

 

7. Psihologi

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 56%

 

Salariu mediu anual: 70.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 22%

 

Media posturilor vacante anuale: 9.000

 

8. Manageri de nivel superior

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 64%

 

Salariu mediu anual: 104.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 5%

 

Media posturilor vacante anuale: 52.000

 

9. Consilieri

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 52%

 

Salariu mediu anual: 45.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 26%

 

Media posturilor vacante anuale: 33.000

 

10. Administratori educaţionali

 

Nivelul gradului de satisfacţie: 56%

 

Salariu mediu anual: 81.000 de dolari

 

Creştere prognozată pană în 2020: 15%

 

Media posturilor vacante anuale: 21.000

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns