Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cele mai reușite proiecte arhitecturale din Ardeal sunt expuse la Muzeul de Istorie

Unul din panourile din holul Muzeului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Unul din panourile din holul Muzeului
Unul din panourile din holul Muzeului

Vineri la ora prânzului s-a deschis în holul Muzeului Județean de Istorie expoziția itinerantă a Premiilor BATRA 2013, cuprinzând cele mai izbutite proiecte arhitectonice realizate în ultimii ani în Transilvania. Expoziția a fost organizată de Filiala Transilvania a Ordinuluii Arhitecților din România, reprezentată de președintele ei, arhitectul clujean Szabolcs Guttmann, și Filiala Satu Mare, reprezentată la deschidere de Lucian Paul Trifu, președintele acesteia.

Proiectele câștigătoare, alese de un juriu de specialitate, au fost expuse pe panouri dedicate, fiecare, uneia din cele opt categorii ale concursului:Arhitectura locuinţei, Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie, Arhitectura spaţiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Arhitectura spaţiului interior şi scenografie, Microarhitectură – arhitectură temporară, design de obiect, Studii şi proiecte finalizate şi nerealizate, Proiecte culturale, inițiative, experimente.

Sunt multe lucruri interesante de văzut pe planșele expuse, proiecte avangardiste sau integrate în stilul tradițional ardelenesc, dar lipsesc din expoziție lucrări relevante pentru arealul sătmărean. În mare parte pentru că, după cum spunea domnul Trifu, investițiile în construcții noi sau restaurări sunt sensibil mai reduse în Satu Mare decât în orașele mai mari ale Transilveniei. Idei există – am văzut proiecte interesante la expozițiile studenților proveniți din Satu Mare. Dar arhitectura e ingrată în măsura în care o idee cere bani destul de mulți, mai mulți ca în cazul altor arte, pentru a se materializa.

Un coridor de la etajul I al Muzeului a fost dedicat unei retrospective dedicate operei arhitectului Károly Kós (n. 16 decembrie 1883, Timișoara – d. 25 august 1977, Cluj), scriitor, grafician, etnograf, liderul transilvanismului și politician din Austro-Ungaria și România. Acesta a contribuit la istoria arhitecturii clujene prin proiecte remarcabile ca Biserica cu Cocoș și Casa din Stana. Alte clădiri de referință la care Kós a contribuit sunt: Muzeul Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Locuința fraților Keresztes, Casa doctor Samu Csulak și Gimnaziul Calvin de fete, Sfântu Gheorghe și Clădirea întreprinderilor comunale din Târgu Mureș. Stilul său îmbină funcționalitatea cu influențele arfhitecturii medievale ardelene.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns