Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Celebra Cloșcă cu puii de aur este la Muzeul de Artă din Satu Mare

Printre invitații de onoare s-a aflat și Ernest Oberlander Târnăveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Printre invitații de onoare s-a aflat și Ernest Oberlander Târnăveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie
Printre invitații de onoare s-a aflat și Ernest Oberlander Târnăveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie

Muzeul de Artă Satu Mare a fost gazda unui eveniment de anvergură, miercuri 17 septembrie. Într-o atmosferă festivă, oficialii judeţului Satu Mare, istorici, oameni de cultură şi nu numai au participat la deschiderea expoziţiei “Aurul şi Argintul Antic al României“.
Cele 1004 piese de o importanţă colosală pentru români vor putea fi admirate de către publicul larg începând de azi, 18 septembrie şi până în 2 noiembrie. Costul unui bilet de intrare este de 10 lei, cu reducere 5 lei. Expoziţia poate fi vizitată  zilnic între orele 10.00 şi 18.00, în afară de zilele de luni.
Semnificaţia istorică a unor obiecte din aur şi argint, atent meşteşugite de înaintaşii noştri, poate fi un principal motiv pentru care merită să mergi şi să admiri expoziţia “Aurul şi Argintul Antic al României“. Încă de la intrarea în Muzeul de Artă, un panou imens te introduce în lumea arheologică. Locurile unde obiectele din cadrul expoziţiei au fost găsite şi imagini cu acestea trezesc interesul.
Intrând în galeria de la parterul muzeului sătmărean, te “loveşti“ de cele două podoabe din aur găsite chiar anul acesta în situl arheologic de la Urziceni, judeţul Satu Mare. Mergând prin galerie, iubitorii de istorie vor fi întâmpinaţi de vitrine mari din sticlă unde sunt amplasate obiectele şi panouri la fel de mari unde este explicată importanţa acestora, perioada din care provin şi simbolistica lor. “Sunt emoţionat să fiu azi la Satu Mare. Acum patru ani am pornit acest proiect. Noi, reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie, considerăm că a venit vremea marilor proiecte şi a marilor colaborări între muzeele din ţară. Ceea ce veţi putea vedea aici este doar o parte din moştenirea naţională. După ce aceste obiecte s-au perindat prin cele mai mari oraşe ale lumii, am considerat că trebuie să fie văzute de toţi românii. Vreau să o consider o întoarcere cu faţa spre ţară, spre istorie şi spre valorile naţionale“, a declarat Ernest Oberlander Târnăveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie, prezent la Satu Mare.
Expoziţia acoperă şase mari perioade, pornind de la cea eneolitică şi trecând prin mai multe secole, până la sfârşitul Antichităţii şi anume secolul VII d. Hristos. Însumând podoabe, accesorii vestimentare, arme de paradă, veselă de ceremonie şi monede, expoziţia nu are cum să nu îţi stârnească curiozitatea. Toate cele 1004 piese adunate din 32 de muzee din România au fost asigurate cu suma de 70 de milioane de euro.
Fiecare piesă are o poveste foarte interesantă în spatele ei.  Printre exponate veţi putea vedea Discul de tip Vălcitrăn găsit în anul 1969 la Călăraşi, Coiful de la Găvojdia, Tezaurul de la Cucuteni-Băiceni descoperit în anul 1959, metalele preţioase descoperite în mormintele din Agighiol – nord-estul Dobrogei, o parte a Tezaurului de la Peretu, Diadema de la Buneşti-Avereşti, Tezaurul de la Rociu şi Bălăneşti, podoabe din perioada romană, piese din tezaurul descoperit pe teritoriul Olteniei şi o mulţime de alte obiecte de o valoare inestimabilă. Piesele de rezistență sunt însă patru dintre brăţările dacice şi “Cloşca cu puii de aur”.
La eveniment a fost prezent prefectul Eugeniu Avram, Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean, city managerul Daniel Băbuţ, Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie Satu Mare, Robert Laszlo din partea Bibliotecii Judeţene, Lucian Cucuiet, directorul Arhivelor Naţionale Satu Mare şi foarte mulţi alţi oameni de cultură, istorici, arheologi, primari şi profesori de la diferite unităţi de învăţământ din municipiul Satu Mare. Atmosfera festivă a acestui eveniment a fost încununată de un recital muzical oferit de Nicoleta Conceanu, soprană în cadrul Filarmonicii de Stat din Timişoara, acompaniată fiind de pianistul Ladislau Roth.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns