Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Centrala de la Cernavoda poate rezista la seisme de peste 7,8 grade pe scara Richter

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Presedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitaţilor Nucleare (CNCAN), Borbála Vajda, a declarat, joi, ca, in urma efectuarii “testelor de stres” asupra Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda, unitatea poate rezista la seisme cu magnitudine de peste 7,8 grade pe scara Richter.

CNCAN a precizat ca evaluarea riscurilor cauzate de cutremure a fost facuta in conformitate cu standardele internaţionale curente si cele mai bune practici actuale in domeniu.

La evaluarea marjelor de siguranţa pentru rezistenţa structurilor, sistemelor si componentelor CNE Cernavoda la evenimente seismice, au participat experţi internaţionali si specialisti din partea Institutului Naţional de Fizica Pamantului, care au confirmat o protecţie adecvata a centralei chiar si in cazul unor cutremure extreme.

Borbála Vajda a precizat ca au fost analizate cutremurele iniţiate in mai multe provincii sau surse seismotectonice (Vrancea, Sabla si Dobrogea) si a rezultat ca sursa dominanta este Vrancea.

Cutremurul maxim posibil estimat pentru Romania genereaza o acceleraţie maxima in plan orizontal la nivelul solului de 0,18 g (0,18 din acceleraţia gravitaţionala medie a Pamantului) si poate fi asociat unui seism cu magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter in zona Vrancea.

CNE Cernavoda a fost proiectata pentru 0,2 g, iar in urma evaluarii a rezultat ca structurile si echipamentele rezista pana la 0,4 g fara pierderea funcţiilor fundamentale de securitate nucleara si, deci, nu au fost identificate “puncte slabe” nici in cazul unor cutremure cu o magnitudine de peste 8 grade pe scara Richter, a spus presedintele CNCAN.

Borbála Vajda a menţionat ca, in ceea ce priveste inundaţiile, marjele de siguranţa existente pentru CNE Cernavoda sunt suficient de mari pentru a preveni apariţia efectelor de tip “cliff-edge” (cele pentru care se pierd brusc funcţiile de securitate nucleara) si nu exisa puncte slabe nici pentru scenarii ipotetice in care s-ar produce inundaţii din cauza nivelului crescut al Dunarii, combinat cu ploi torenţiale pe amplasament, cu mult peste maximele istorice inregistrate.

Acţiunile imediate luate de CNE Cernavoda dupa producerea accidentului de la Fukushima au inclus elaborarea si implementarea unor noi proceduri de raspuns in caz de urgenţa si de accidente severe, precum si pregatirea specifica a personalului pentru astfel de cazuri, asigurarea unor facilitaţi de alimentare cu energie electrica din surse suplimentare independente (generatoare electrice diesel mobile), implementarea unor modificari de proiect pentru asigurarea de surse suplimentare de apa de racire in cazul unui accident sever.

Potrivit lui Cantemir Ciurea-Erkan, consilier la CNCAN, costurile imbunataţirilor au fost in jur de 50 de milioane de euro, fiind suportate din profiturile companiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Comunicat CECCAR

Asculta acest articol COMUNICAT privind pierderea independenței profesiei și naționalizarea în fapt a patrimoniului membrilor CECCAR prin preluarea controlului de