Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Certificatele de depozit nu reprezintă salvarea fermierilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Existenţa depozitelor nu însemnă implicit asigurarea spaţiilor pentru depozitarea vremelnică a producţiei de cereale. Din motive financiare, numeroşi fermieri nu apelează la aceste capacităţi de stocare. Pentru a avea posibilitatea utilizării acestor spaţii în condiţii avantajoase pentru fermierii mici în special ar fi necesare susţineri financiare din partea statului. Certificatele de depozit nu reprezintă salvarea fermierilor.

În acest context Daniel Constantin ministrul Agriculturii a declarat că în anii anteriori cu puţin peste 2,25% din producţia agricolă a beneficiat de certificate de depozit. Şi acestea au ajuns în mâinile marilor fermieri. Impactul asupra preţurilor a fost nesemnificativ, a precizat ministrul.

“Această schemă a fost generoasă. Ea a fost instituită în 2003, dar a devenit funcţională abia în 2009, în mandatul lui Ilie Sârbu. Cred că lucrurile au fost scăpate uşor de sub control, pentru că s-au dat garanţii mult mai multe decât plafonul stabilit la fondul de garantare şi au existat şi anumite abuzuri. În realitate, au fost beneficiari ai acestor certificate de depozit doar câţiva fermieri foarte mari. Marea masă a agricultorilor nu a beneficiat, iar cifrele sunt elocvente.

Cantitatea care a beneficiat de acest sprijin a fost de sub 3 la sută, mai exact 2,25% din producţia obţinută din 2009 şi până în prezent, beneficiarii fiind câţiva fermieri mari. De asemenea, impactul asupra preţului este nesemnificativ”, a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns