Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Certificatul energetic se întocmeşte pentru 250-600 de lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Din 20 iulie este obligatoriu certificatul energetic în cazul vânzării – cumpărării de locuinţe.Lipsa certificatului verde se sancţionează cu amenzi de până la 10.000 lei, adică echivalentul a peste 2.000 euro.

Întocmirea certificatului de performanţă energetică este obligatorie pentru locuinţe unifamiliale, blocuri de locuinţe, birouri, clădiri de învăţământ, spitale, hoteluri şi restaurante, construcţii destinate activităţilor sportive, clădiri pentru servicii de comerţ, alte tipuri de clădiri consumatoare de energie.

Certificatul vizează clădirile sau unităţile de clădire care se vând sau se închiriază, clădirile care se construiesc, precum şi clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi, aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice, precum şi în cazul clădirilor în care funcţionează instituţii care prestează servicii publice.

Pentru toate acestea, investitorul, proprietarul sau administratorul este obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş o copie a certificatului. Acest lucru trebuie să se întâmple înainte de semnarea contractului, pentru a-i da posibilitatea clientului să afle exact care este performanţa energetică a clădirii de care este interesat.

În cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă de peste 500 metri pătraţi, deţinute sau administrate de autorităţile publice, certificatul trebuie să fie afişat într-un loc accesibil şi vizibil publicului.

”Preţul pentru emiterea unui Certificat de Performanţă Energetică diferă foarte mult, în funcţie de mai mulţi factori, printre care cei mai importanţi sunt suprafaţa, numărul de documente tehnice despre clădire puse la dispoziţia auditorului energetic de către proprietar, distanţa de la auditor la locul de amplasament al clădirii expertizate etc.

Pentru apartamentele de bloc preţul este între 250 lei şi 600 lei”, ne-au declarat reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Auditorilor Energetici. Aceştia menţionează că apartamentele de la parterul şi ultimul etaj al blocului au un statut energetic mai redus.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns