Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

GHIȘEE NOI ÎN ROMÂNIA

Cetățenii se vor putea informa despre instalațiile pentru energie regenerabilă

Până la începutul lunii martie va fi înființată o rețea națională de 42 de ghișee unice de informare pentru consiliere pentru renovarea locuințelor și implementarea de instalații de producere a energiei regenerabile...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… la nivelul locuințelor, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Dezvoltării. Este o obligație asumată de România, care primește 1,4 miliarde de euro, bani europeni, din care oamenii pot primi finanțare pentru reabilitarea termică a locuinței sau instalarea de panouri fotovoltaice și/sau baterii.

 

 

Viitoarea rețea națională de ghișee unice ar urma să apară până la 1 martie 2024, în sensul că se va înființa câte un ghișeu unic de informare și consiliere pentru renovarea energetică și implementarea noilor instalații de producere a energiei din surse regenerabile la nivelul locuințelor la Primăria Capitalei și la nivelul fiecărui Consiliu Județean. Organizarea acestei rețele este o obligație asumată de România prin programul RePowerEU, parte a PNRR. Pentru celelalte autorități ale administrației publice locale, organizarea ghișeelor unice de renovare este opțională.

 

Fiecare astfel de birou ar urma să fie deservit de câte două persoane, iar dotarea lor ar urma să se facă cu bani din PNRR, mai puțin pentru salariile celor doi angajați, care ar urma să fie redistribuiți din personalul actual al instituțiilor, nu să fie nou-angajați.

 

 

“În vederea asigurării unei accesibilități sporite publicului, ghișeele unice de informare își pot desfășura activitatea la sediul instituției, la sediul prefecturii pe bază de parteneriat sau la sediul centrelor de informare turistică realizate prin intermediul programelor cu finanțare europeană”, mai arată nota de fundamentare.

 

 

Amintim că prin programul RePowerEU, în valoare totală de peste 1,4 miliarde euro, Guvernul vrea să acorde bani pentru achiziții de panouri solare și baterii pentru stocare a energiei, amenajarea locuințelor în vederea reducerii consumului de energie și altele. Potrivit programului, proprietarii de case din România vor putea beneficia, începând cu 2024, de vouchere în valoare de 25.000 de lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh.

 

CITEȘTE ȘI:

Ministrul Energiei: Hidroelectrica va colabora cu o companie din Emirate pentru producţia de energie regenerabilă

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns