Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CExN al PSD, convocat pentru desemnarea unui nou premier

Comitetul Executiv al PSD
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Comitetul Executiv al PSD
Comitetul Executiv al PSD

Social-democraţii se reunesc din nou joi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, pentru a discuta despre o nouă propunere de premier, în condiţiile în care Sorin Grindeanu a rămas fără sprijin politic, a anunţat liderul partidului, Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, alegerile au fost câştigate de PSD şi ALDE şi în continuare majoritatea este aici. “Un prim-ministru este legitim cât timp are sprijinul politic al formaţiunilor care l-au votat. În acest moment, PSD şi ALDE, care l-au propus prim-ministru, au acordat sprijin politic şi l-au votat în Parlament, au retras acest sprijin”, a precizat Dragnea, într-o conferinţă de presă la finalul CExN al PSD.

El a subliniat că nu se mai poate vorbi despre un guvern atât timp cât miniştrii acestuia şi-au prezentat demisia.
“Nu prea mai putem vorbi de un guvern — toţi miniştrii şi-au prezentat demisia. (…) Şi constituţional şi politic vorbind, sper ca dl. Sorin Grindeanu să nu se agaţe de această procedură, pentru că nu mai are guvern. Noi am mai adoptat o decizie astăzi, la sugestia unor colegi, o hotărâre prin care s-a decis că orice membru PSD care ar intra într-un guvern care nu mai are susţinerea PSD îşi pierde calitatea de membru. Deci noi, practic, discutăm de un Cabinet care nu mai are membri şi de un prim-ministru care sper că ia act de deciziile politice adoptate de forurile statutare care i-au şi dat sprijinul politic. Mâine intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a arătat preşedintele PSD, citat de Agerpres.

Întrebat cum va proceda dacă Grindeanu “se agaţă de această funcţie” şi dacă PSD va merge pe o moţiune de cenzură, Dragnea a spus: “Încă sper că nu se continuă situaţia asta, care n-are niciun fel de explicaţie politică”.

 

Miniştri care au demisionat pot fi întorşi din drum

Miniştriii şi-au scris demisiile în CExN, dar acestea rămân simple foi de hârtie, care vor fi trimiste secretarului general al Guvernului, care le va înregistra şi le va înainta…premierului Grindeanu.

Doar prim-ministrul poate să le trimită preşedintelui, nefiind legat de un termen. Din susrse DCNews, premierul va efectua propria evaluare şi vor avea loc discuţii cu fiecare ministru în parte, pentru vedea dacă rămâne sau nu în funcţie. Astfel, miniştri care au demisionat pot fi întorşi din drum. Ulterior, pe măsură ce premierul găseşte înlocuitori, trimite cerea de demisie şi nominalizarea unui nou ministru către preşedintele Iohannis. Preşedintele poate semna decretul de numire a noului ministru, făîră să fie nevoie de un vot în parlament. Se va ajunge, astfel, în situaţia în care Sorin Grindeanu îşi va crea, pe etape sau integral, un guvern funcţional.

PSD nu îl poate împiedica fără să depună moţiune de cenzură. Dacă moţiunea trece, Grindeanu şi cu întregul său Cabinet (miniştri care rămân în Guvern sau înlocuiţi de premier) rămân în funcţie până la o nouă moţiune sau până la finalul mandatului. Grindeanu poate fi obţine votul de încredere cu ajutorul Opoziţiei, dar şi de la unii parlamentari PSD sau ALDE.

Dacă moţiunea împotriva lui Grindeanu va trece, preşedintele Klaus Iohannis face noi nominalizări. După două nominalizări care nu obţin majoritatea, poate dizolva Parlmentul, declanşând anticipate, dar nu este obligat să o facă. Preşedintele poate reveni cu propuneri legislativului până obţine votul majorităţii sau până la alegerile la termen, între timp funcţionând guvernul Grindeanu II.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns