Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cine este obligat să curețe zăpada și să înlăture țurțurii de pe clădiri?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine amenzi

A nins zilele trecute şi la noi în judeţ. Stratul de zăpadă a fost redus ca grosime, fără să fi fost necesară degajarea zăpezii. Ne putem aştepta în perioada următoare să fie căderi de zăpadă. În acest condiţii se naşte întrebarea firească: Cine curăţă zăpada, astfel încât pietonii să nu aibă probleme?

Asociaţiile de proprietari şi persoanele juridice au o serie de obligaţii care, dacă nu sunt îndeplinite, duc la sancţiuni contravenţionale destul de mari.

Sezonul rece şi-a intrat pe deplin în drepturi, aşadar ne vom confrunta din ce în ce mai des cu zăpada care se aşază pe căile de acces pe care circulă zeci de mii de oameni zilnic. 

Legea privind degajarea zăpezii de pe trotuare

Cine trebuie să cureţe această zăpadă? Vin pietonii cu lopata după ei sau au nevoie de bocanci cu crampoane anti-alunecare? Este pentru mulţi cetăţeni cunoscut faptul că Legea 196/2018 include o serie de obligaţii în ceea ce priveşte degajarea zăpezii de pe trotuare, căi de acces pietonale. În conformitate cu prevederile art. 30, alin. (3) şi alin. (4) din: “proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, locuinţa sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună din punct de vedere tehnic şi funcţional, pe propria cheltuială. Niciun proprietar, chiriaş sau angajat al asociaţiei de proprietari nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu şi nu poate afecta funcţionarea normală şi întreţinerea condominiului”; “proprietarul are obligaţia să păstreze şi să întreţină în stare de funcţionare şi siguranţă spaţiile interioare, echipamentele şi instalaţiile din dotarea tehnică a proprietăţii individuale, respectiv instalaţiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum şi altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalţi proprietari din condominiu”.

Tot în actul normativ la care facem referire, legiuitorul, aşa cum am anticipat, obligă proprietarul şi/ sau utilizatorul spaţiului să intervină în asigurarea deszăpezirii, menţinerii în stare bună de folosinţă a trotuarelor şi a căilor pietonale de acces. Desigur, legea invocată stabileşte şi obligativitatea proprietarului/utilizatorului de a preveni accidentele ca urmare a producerii de ţurţuri la streaşinile imobilelor. Înlăturarea ţurţurilor cade în sarcina proprietarului, pe cheltuiala proprie.

Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancţiuni contravenţionale. Constatarea acestora şi apoi aplicarea amenzilor intră în sarcina autorităţii publice locale, indiferent de rangul unităţii administrative teritoriale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. In conformitate cu Constitutia Romaniei,,Regimul juridic al proprietăţii este dat de Constituţia României, care consacră proprietatea publică şi privată.
    1 Din punctul de vedere al tehnicii juridice, legiuitorul constituant determină titularul proprietăţii publice – statul sau unităţile administrativ-teritoriale – stabilind bunurile care fac obiectul
    exclusiv al proprietăţii publice.
    Pe cale de consecinta domeniul public este de folosinta publica si este in proprietatea primariei la oras si respectiv comunei si nu a proprietarilor de locuinte ,fie ei de la oras (bloc sau casa)sau de la tara.
    Pentru a fi inteles mai bine exemplific
    ,,DEZEPEZIREA,CURATENIA,IGIENIZAREA PE DOMENIUL PUBLIC SAU ALTE SERVICII , PRIN EFECT CONTACTUAL CU PRIMARIA REVINE UNEI FIRME PRESTATOARE DE SERVICII SI NICIDECUM CETATENILOR, REPET -PE SPATIUL PUBLIC.NICIO LEGE NU POATE OBLIGA UN CETATEAN DE A EFECTUA MUNCI NEREMUNERATE IN FOLOSUL COMUNITATII .DECAT DACA EXISTA O condamnare si/sau DECIZIE JUDECATOREASCA IN ACEST SENS !
    De ce sunt obligati cetatenii sa efectuieze munci de tipul ,,in folosul comunitatii”in zona locuintei lor ?Eu stiu foarte bine …dar voi ?!

Lasă un răspuns