Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cine sunt rabinii Teitelbaum?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Sighet, domnia rabinilor Teitelbaum a inceput in 1833

[slideshow id=5736]

Dupa moartea, in 1833, a rabinului Menahem Mendel Stern, evreii din Sighet l-ar fi dorit rabin sef pe ginerele acestuia, rabinul Jozsef Stern, dar rabinul sef Moshe Teitelbaum, din Ujhely, care avea o mare influenta in comunitatile hasidice (ortodoxe), si-a recomandat fiul, pe rabinul Eleazar Nissan Teitelbaum, drept cel mai indreptatit in functie. Recomandarea a provocat aprigi dispute intre evreii din oras, dar, pana la urma, Eleazar Teitelbaum este desemnat rabin sef, iar Jozsef Stern, presedinte al Curtii Rabinice.

Cum disputele au continuat, pentru pacea comunitatii, rabinul Eleazar Nissan Teitelbaum pleaca din localitate. Dupa moartea acestuia, in 1840, functia de rabin sef ii revine lui Jozsef Stern, care a servit comunitatea pana in anul 1858, urmat fiind in functie de rabinul Iekutiel Iehuda Teitelbaum. Aparent, inscaunarea acestuia a fost rodul unei intamplari< moartea la Sighet a unui rabin. Cum in oras nu era niciun rabin oficiant, Iekutiel Iehuda Teitelbaum, care era la Budesti, la bai, este chemat sa faca oficiile de inmormantare, indatorire de care s-a achitat cu atat succes incat comunitatea i-a oferit functia eliberata de moartea rabinului. Rabinul Iekutiel Iehuda Teitelbaum a fost o personalitate iesita din comun< lucrarile sale au starnit un mare interes in epoca. Sub conducerea lui, comunitatea evreiasca din Sighet a ajuns sa fie cunoscuta si sa aiba influenta in intreaga Ungarie, evreii venind din toate colturile imperiului sa studieze la scolile evreiesti sighetene.

Indolenta a vamesilor de la podul de peste Tisa

In functie, rabinul Iekutiel Iehuda Teitelbaum este urmat de fiul lui, Hanania Iom Tov Lipa Teitelbaum. Legenda spune ca, pe moarte fiind, rabinul Iekutiel Iehuda a chemat liderii comunitatii si le-a propus ca urmas in functie pe fiul lui cu aceste cuvinte< “Numai cel care a plantat palmierii stie care e cel mai bun si falnic copac pentru frumoasa gradina”.

Cu toate problemele din sanul comunitatii (comunitatea s-a divizat in doua, una condusa de rabinul Kahan, numita “sefarda” si alta, conservatoare, condusa de Teitelbaum), rabinul Hanania Iom Tov Lipa  s-a dovedit la inaltimea recomandarii tatalui si asteptarilor enoriasilor. Dupa moartea acestuia, era de la sine inteles ca functia de rabin sef sa ii revina primului nascut, Haim Zvi Teitelbaum, dar mama acestuia il dorea in functie pe cel de-al doilea nascut, Joel, fapt care a creat tensiuni in familie si comunitate, ducand la plecarea acestuia si, dupa o vreme, la alegerea lui in functia de rabin sef de Satu Mare, unde a intemeiat o curte hasidica si o dinastie hasidica celebra care functioneaza si astazi in Statele Unite ale Americii.

In ceea ce-l priveste pe pe rabinul Haim Zvi Teitelbaum, acesta a continuat traditia tatalui, ajungand sa se impuna in toate comunitatile ortodoxe din Imperiul austro-ungar si nu numai. Haim Zvi a murit in anul 1926 in urma unui eveniment care de atunci a intrat in legenda< in plina iarna, se pregatea sa mearga la Apsa pentru a indeplini niste indatoriri religioase si, cum ajunsese sa treaca podul de peste Tisa pe la ora pranzului, dupa ce i-au fost verificate actele de partea romaneasca, granicerii au inchis podul si au plecat la masa. Si cum granicerii cehoslovaci au facut acelasi lucru, batranul rabin a ramas timp de trei ore in zona neutra pe un ger cum numai pe rauri poate fi. Ajuns inghetat la Apsa, Haim Zvi a facut pneumonie si un infarct. Dupa cateva zile revine la Sighet si, cu toate ca medicii i-au interzis, a plecat la Kisvárda (Ungaria) sa rezolve problemele comunitatii. Slabit, inca nerecuperat dupa infarct si pneumonie, rabinul face o comotie cerebrala si moare dupa cateva zile si este inmormantat la Sighet.

Ultimul rabin Teitelbaum de Sighet a murit la Auschwitz

Dupa moartea rabinului sef Haim Zvi Teitelbaum, la conducerea comunitatii este ales fiul acestuia, Iekutiel Iehuda Teitelbaum, un copil erudit. Dar, avand in vedere varsta frageda (avea doar 14 ani), in sprijinul acestuia a fost chemat rabinul de Berbesti, Iejutiel Iehuda Grosz, si insarcinat cu indrumarea tanarului rabin. Cu timpul, functiile i-au fost transferate, alegerea lui ca rabin sef dovedindu-se mai mult decat fericita< a reusit sa mentina credinta enoriasilor in anii numeroaselor curente liberale si sioniste, a mentinut-o si in perioada escaladarii antisemitismului din timpul ocupatiei naziste si apoi a condus-o pana la Auschwitz unde, pana la disparitia sa in camerele de gazare, i-a ajutat pe cei din jur, oferind odihna sufleteasca si impartind ratia zilnica celor din jur si postind zile in sir.

Joel Teitelbaum a pus bazele puternicei comunitati din New York

In timp ce Iekutiel Iehuda Teitelbaum pierea in lagarul mortii de la Auschwitz, rabinul sef de Satu Mare, Joel Teitelbaum, a reusit sa scape de ororile Holocaustului, emigrand in Palestina si mai apoi in Statele Unite ale Americii, unde, la New York, a pus bazele celei mai puternice comunitati hasidice (ortodoxe) din secolul XX. Cu toate ca a avut copii, la moartea sa nu a lasat urmasi, fapt care a dus la serioase dispute in sanul comunitatii evreiesti din New York, in prezent ea fiind condusa – in functie de cartier – atat de Aaron Teitelbaum, cat si de fratele acestuia, Zalman, fiii rabinului Moshe Teitelbaum, cel care dupa Holocaust s-a intors la Sighet si a refacut comunitatea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns