Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

VOUCHERE DE VACANȚĂ 2024

Cine sunt românii care vor rămâne fără tichete în această vară

Impozitarea și utilizarea voucherelor de vacanță Voucherele de vacanță sunt valabile un an și sunt impozitate cu 10% în luna emiterii lor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În 2024, sectorul public din România va vedea schimbări semnificative în sistemul de acordare a voucherelor de vacanță, în contextul unor măsuri guvernamentale menite să reducă cheltuielile publice și să eficientizeze bugetul. Aceste măsuri includ restricții stricte asupra beneficiarilor voucherelor, eliminarea unor posturi vacante și limitarea sporurilor salariale.

 

 

Cine beneficiază de vouchere de vacanță? Sub noile reglementări, doar angajații cu un salariu net sub 8.000 de lei vor fi eligibili pentru vouchere de vacanță, reducând numărul beneficiarilor în timpul verii. Valoarea voucherelor este stabilită la 1.600 de lei anual pentru un program full-time, cu ajustări proporționale pentru angajații part-time. Voucherele sunt nominale și exclusiv pentru utilizare în unitățile HoReCa din România.

 

 

Până la finalul lunii iunie, guvernul va reduce aproximativ două sute de mii de posturi vacante din sectorul public, ca măsură de diminuare a costurilor cu personalul. De asemenea, s-a stabilit că niciun spor salarial nu va depăși 20%, în comparație cu situațiile anterioare unde acestea atingeau și 80%.

 

 

Impozitarea și utilizarea voucherelor de vacanță Voucherele de vacanță sunt valabile un an și sunt impozitate cu 10% în luna emiterii lor. Noua strategie fiscal-bugetară prevede includerea valorii voucherelor în baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, echilibrând impactul introducerii unei contribuții de 10% pentru aceste beneficii.

 

 

Impactul asupra angajaților din sectorul public Aceste modificări vor afecta în mod considerabil mulți angajați din sectorul public, mai ales pe cei cu venituri nete peste pragul de 8.000 de lei, care vor pierde aceste avantaje. Reducerea beneficiilor și restructurarea posturilor pot influența negativ moralul angajaților și pot crea nemulțumiri în rândul acestora.

 

 

Implementarea acestor măsuri solicită o comunicare eficientă și suport adecvat pentru angajații afectați, pentru a asigura o tranziție lină și a menține continuitatea serviciilor publice vitale.,

 

 

CITEȘTE ȘIÎn baza unor calcule, profesorii primesc indemnizație de hrană și vouchere de vacanță

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns