Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cine va fi afectat de creşterea şi majorarea taxelor anul viitor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anul 2014 va începe cu un val de recalculări de taxe şi impozite vechi, plus 5 taxe noi, care se adaugă astfel celor 30 majorate.

Un număr total de 30 de taxe şi impozite vechi vor fi majorate începând cu anul 2014, la care se vor adăuga alte 5 taxe noi-nouţe. Printre cele mai importante modificări vor indexarea accizelor cu o rată a inflaţiei de 4,77%, introducerea unei accize suplimentare pe combustibili, introducerea unui impozit de 1,5% pe cădirile speciale, creşterea cu 25% a redevenţelor la resursele naturale şi introducerea posibilităţii de a majora taxele locale cu mai mult de 20% peste rata inflaţiei în cazul persoanelor fizice.

În total, taxele suplimentare din anii 2013 şi 2014 scot din buzunarele românilor şi ale companiilor 8 miliarde de lei.

Pentru a compensa, mai ales pentru zonele cele mai vulnerabile, efectele posibile ale noilor taxe şi impozite, Executivul promite o creştere a fondului de salarii cu 3% cu direcţionarea majorărilor pentru o parte dintre bugetari (profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi) şi indexarea pensiilor cu 3,75%.

În plus, Guvernul promite diminuarea cu 5 puncte procentuale a nivelului CAS.

Printre taxele ce vor fi mărite sunt următoarele: impozit de 16% şi CAS pe veniturile din creşterea şi exploatarea animalelor şi din valorificarea produselor de origine animală, vor fi afectate persoanele fizice care deţin peste 3 capete de vaci şi bivoliţe, peste 9 capete de ovine şi caprine, peste 5 capete de porc pentru îngrăşat,  peste 49 de familii de albine şi peste 99  pe capete de pasări de curte.

Impozit de 16% şi CAS pe veniturile realizate din cultura plantelor, de pe suprafeţele de teren situate peste limita care asigură necesităţile de trai ale unei familii de această taxă vor fi afectate persoanele fizice care deţin peste 2 ha de cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod, peste 1,5 ha de leguminoase pentru boabe şi pomi pe rod, peste 1 ha de tutun, peste 0,5 ha vie pe rod şi legume în câmp, peste 0,3 ha de flori şi plante ornamentale şi peste 0,2 ha de legume în spaţii protejate.

Taxă pe monopolurile naturale (energie electrică şi gaze naturale), în valoare de 0,1 lei/MWh pentru energia transportată către sistemele de distribuţie, de 0,75 lei/MWh în cazul cantităţii distribuite şi de 0,85 lei/MWh pentru cantitatea transportată numai prin sistemul de transport, astfel vor fi afectaţi toţi românii (gospodarii şi firme) care plătesc facturi la energie electrică şi gaze naturale.

Cotă majorată de impozit, de 50%, pentru veniturile din prestarea de servicii în România sau în afara României, dividende, dobânzi, comisioane, redevenţe şi din exercitarea unei profesii libere plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii, astfel persoanele fizice/juridice care obţin venituri plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii.

CAS aplicat persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii şi arendă) începând cu 1 ianuarie 2014. Toate persoanele care obţin venituri din chirii sau arendarea terenurilor vor fi obligate la plata contribuţiilor de asigurări de sănătate.
Acciza specifică la ţigarete majorată de la 53,18 euro/1.000 ţigarete la 56,71 euro/1.000 ţigarete, taxă majorată pentru eliberarea paşapoartelor temporare (de la 84 lei la 100 lei) şi a celor electronice (de la 244 lei la 270 lei).

Taxă de 500 lei pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă.

Acestea sunt doar o parte din cele 35 de taxe noi sau majorate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns