Image 1
Image 2

ȘEDINȚĂ DE GUVERN

Ciolacu: Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază

Guvernul prelungește perioada de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază, extinde măsura la 21 de produse și adoptă ordonanța de reducere a cheltuielilor. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În debutul ședinței de vineri, 27 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea perioadei de limitare a adaosului comercial pentru alimente de bază și extinderea măsurii  la 21 produse.

 

 

Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă, când – știm cu toții –  cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21.

 

Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar, pentru multe dintre produsele incluse în listă, la raft, se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură, care protejează în special familiile cu venituri medii și mici.

 

Suplimentar, introducem și o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România și vă spun foarte clar că acest guvern nu poate susține practica speculativă a unora, de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

 

 

De asemenea, șeful Executivului a anunțat și ordonanța privind reducerea cheltuielilor militare.

 

 

Tot astăzi, (vineri, 27 octombrie n.r.) aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergență.
Am spus de la bun început că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR-ul.” a adăugat Ciolacu, adăugînd că actul ”normativ nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.”