Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cioloș consideră că este nevoie de o lege de funcționare a administrației publice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș

Premierul Dacian Cioloș a declarat că este nevoie de o lege a salarizării unice și una de funcționare a administrației publice, dar acestea trebuie aprobate de Parlament, arătând că el și miniștrii vor discuta periodic cu partidele și grupurile parlamentare pentru a explica și a construi majorități pentru proiectele dorite.

 

 

“Am trecut cu o largă majoritate, însă asta nu înseamnă că această largă majoritate va fi permanentă în Parlament, sunt foarte conștient de asta, neavând un partid politic în spate care să ne susțină permanent în Parlament. Sigur, PNL a declarat că ne va susține, dar știu că și acolo așteptările sunt mari în ce ne privește. Tocmai de aceea e important, și sunt conștient de asta, să păstrăm un contact permanent, periodic, cu principalele grupuri politice din Parlament și vom face acest lucru și în pregătirea bugetului, dar și în pregătirea principalelor proiecte legislative. Atât eu, cât și vicepremierii și miniștrii vom merge să discutăm periodic, nu doar cu liderii partidelor, și cu grupurile parlamentare, pentru a le explica ceea ce vrem să facem și pentru a căuta să construim majorități pentru proiectele pe care vrem să le prezentăm”, a afirmat Cioloș, duminică seara, la Digi 24.

Prim-ministrul a spus că este așteptată depolitizarea administrației, iar Guvernul are instrumente să procedeze la anumite schimbări. El a adăugat că este nevoie și de adoptarea în Parlament a unor pachete de legi: legea de funcționare a administrației publice și legea salarizării unice.

“Cred că Guvernul are instrumente ca să procedeze la anumite schimbări. N-o să putem să facem singuri, vom avea nevoie și de anumite pachete legislative care vor trebui adoptate în Parlament, dar cred eu că dacă demonstrăm că Guvernul este capabil să miște lucrurile din punct de vedere al eficienței administrației și al depolitizării, dar nu pentru a repolitiza, eu știu, cu alți oameni susținuți de anumite partide. Deci, să facem în așa fel încât la sfârșitul lui 2016 să predăm o administrație care să fie mai eficientă, care să nu fie politizată în sensul de a avea oameni care au singura lor calitate aceea de a fi susținuți de un partid sau altul, indiferent de gradul lor de competență”, a menționat Cioloș.

El a arătat că Executivul poate merge și pe anumite hotărâri de Guvern care să clarifice anumite instrumente de transparență în administrație. Potrivit premierului, în momentul de față, în multe părți din administrație este “puțin haos”, “oameni competenți care nu pot progresa în carieră pentru că sunt blocați de modul cum se fac recrutările”.
Dacian Cioloș a amintit că există deja un proiect de lege privind salarizarea unică în Guvern și are intenția să continue cu acesta, dar trebuie legat de reforma administrativă.

“Nu știu în ce măsură vom putea începe aplicarea acestui proiect de lege, dacă el va fi adoptat, sigur, și de Parlament în cursul anului 2016, dar sper eu să putem să adoptăm acest cadru legislativ și al salarizării unice, dar și al reformei administrative, în așa fel încât până la sfârșitul lui 2016 să avem acest cadru administrativ pregătit. Și eu am fost plăcut surprins să constat în Parlament, în discuția cu grupurile politice din perioada de pregătire pentru vot, că o majoritate a partidelor politice consideră că acest Guvern este bine plasat să facă această reformă a administrației dintr-un punct de vedere neutru, profesionist, în așa fel încât să stabilim și care sunt elementele de măsurare a competenței în administrație și a eficienței, dar și să punem o limită clară între partea din administrație care rămâne profesionistă și nepolitizată și partea superioară din administrație, care poate să fie politizată sau legată cu politicul din Guvern, dar într-un mod transparent”, a explicat Cioloș, citat de Agerpres.

Premierul a menționat că a cerut fiecărui ministru să facă o evaluare atât la nivelul secretarilor de stat, cât și al șefilor de agenții, companiilor de stat și să vină cu propuneri, precizând că unii au început să vină deja cu idei de schimbare.

“Aici am cerut fiecărui ministru să-și facă propria evaluare, atât la nivelul secretarilor de stat, cât și la nivelul șefilor de agenții, al companiilor de stat și să-mi vină cu propuneri în săptămânile următoare. Sunt unii care au început să vină deja cu idei de schimbare. Mi se pare firesc, ei, miniștrii, sunt cei care vor avea responsabilitatea să pună în aplicare pe domeniul respectiv programul de guvernare și trebuie să se asigure că oamenii cu care lucrează sunt acolo, în primul rând pentru eficiență și nu pentru alte lucruri”, a spus prim-ministrul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns