Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ciorapul stimulator, alarma pentru posete si robotul agricol, senzatiile Targului International de Inventii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6543]

75 de inventatori din tara si strainatate participa la Targul  International de Inventii si Idei Practice “Invest-Invent SIR21”, inaugurat ieri la Centrul de Instruire si Marketing al Camerei de Comert si Industrie Maramures. Unii dintre inventatorii maramureseni prezenti la eveniment au la activ peste 100 de inventii. Ideile ingenioase si produsele realizate dupa acestea pot fi admirate si chiar achizitionate de public in cele trei zile ale targului. Publicul poate afla despre o noua tehnologie de extragere a metalelor pretioase (aurul si argintul) din minereuri, care ar putea fi aplicata atat in zona, cat si la Rosia Montana, ea fiind in atentia unui investitor canadian. Tot in cadrul targului sunt expuse inventii si idei practice precum detector de inundatii, masina de semanat, instalatie de dezinfectie a aerului, garaj pliant, alarma pentru posete. Publicul poate afla cum se poate face gaz din apa de la robinet sau ce este si cum functioneaza stimulatorul vascular bioeneregetic si reflexogen.

Festivitatea de deschidere a Targulului  International de Inventii si Idei Practice “Invest-Invent SIR21” a inceput cu intonarea imnului de stat si a imnului Uniunii Europene, “Oda  Bucuriei”, de Beethoven. “Avem onoarea sa organizam a doua editie a  targului in Baia Mare, dupa ce la prima editie, gazduita de muncipiul Iasi, trei inventatori din Baia Mare, Paul Mateescu, Daniel Borota si Petre Tataru, au obtinut marele premiu, cu lucrarea diguri modulare impotriva inundatiilor”, a subliniat managerul targului, Dumitru Matei, viceprimar al municipiului Baia Mare. El a mentioant ca in Baia Mare exista o filiala a SIR puternica, ce numara 300 de membri si care au un numar insemnat de brevete de inventii.

“Anul trecut s-au inregistrat 200 de inventii, o mare parte dintre ele fiind obtinute de ingineri si inventatori din Baia Mare. Nu trebuie sa uitam ca lumea a fost dusa inainte de inventatori de genii”, a spus Matei.

Politicienii, absenti de la eveniment

Desi “inventatorii, creatorii sunt cei ma apropiati de divinitate”, daca ar fi sa-l citam pe celebrul artist Leonardo da Vinci, ei nu se bucura de sprijin politic.

“Nici astazi nu avem sustinere politica, dovada ca politicienii nu ne-au onorat cu prezenta. Parlamentarii maramureseni si cei care conduc judetul sunt absenti de la acest targ international”, a precizat Gheorghe Marcas, presedintele CCI Maramures.

Jack Goldstein are 50 de brevete de inventie, din care 38 sunt aplicate in industrie

Baimareanul Jack Goldstein, dr. inginer chimist, cercetator stiintific I, are un nume predestinat. Cercetarile sale de zeci de ani au condus la un rezultat deosebit< o tehnologie noua de extragere a aurului. Munca lui s-a materializat in 50 de brevete de inventie, din care 38 sunt aplicate in industrie. Doua dintre ele  s-au bucurat de succes si peste hotare, una in Bulgaria si alta in Marea Britanie. La Targul  International de Inventii si Idei Practice el a prezentat patru brevete, doua inter-conectate, care vizeaza valorificarea elementelor de aur, argint si arsen din minereurile aurifere de la Rosia Montana si din piritele refractare din Baia Mare.

Sulfura de arsen rezultata are aplicatii in industrat de varf

“Ideea a pornit de la faptul ca exista in stoc, din anii ‘70, la fosta flotatie, intre 500.000 si 1.000.000 tone de pirita refractara in Baia Mare, imposibil de prelucrat prin tehnologii cunoscute datorita continutului ridicat de arsen. SC Aurul a prelucrat 5.000 de tone, dar cu rezultate negative din punct de vedere tehnologic, randamentul fiind scazut, de 20%. Procedeul chimic de dezarsenizare a piritelor arseno-aurifere a fost testat pana la productia semi-industriala si a condus la valorificarea arsenului. Este singura tehnologie din lume de acest gen care a condus la valorificarea produsului sulfura de arsen, un produs toxic, poluant, dar care are utilizari diverse in industria de varf< laser, fibra optica, in tehnica militara, dar si in industria chimica. Pretul este intre 2.000 si 8.000 euro/kilogram. Dupa scoaterea arsenului si obtinerea sulfurii de arsen, piritele se pot prelucra prin oricare tehnologie cunoscuta, inclusiv prin cianurare”, explica cercetatorul de 76 de ani.

“Ne este frica si de faptul ca firma canadiana are interesul sa blocheze tehnologia”

A doua etapa a cercetarii vizeaza obtinerea aurului si argintului din aceste pirite, evitand cianuratia, o tehnologie care a creat mari probleme de mediu. Metoda este brevetata din anul 2009 si este experimentata la nivel pilot industrial. “Suntem in tratative sa vindem tehnologia. Suntem solicitati si pe plan national, dar si international, prin complexul Glod Corporation din Canada. Inca nu am semnat niciun contract, pentru ca ei vor sa dam tehnologia  si apoi sa negociem, dar nu mai procedam asa, ca am patit-o. Ne temem sa nu ne divulge secretele, dar ne este frica si de faptul ca firma canadiana are interesul sa blocheze tehnologia”, a afirmat Goldstein. Tehnologia propusa de echipa de baimareni este una chimica, utilizeaza reactivi nepoluanti, nu produce gaze si ape reziduale, iar aurul si argintul extrase au o puritate de 99,9%. In plus, randamentul este mult imbunatatit, fiind de patru ori mai mare decat in cazul tehnologiei aplicata de fosta societate Aurul. La obtinerea aurului, randamentul este de 86%, iar in cazul argintului de 82%.

A fost nevoie de 10 ani de cercetare

Pentru a se ajunge la aceste rezultate deosebite a fost nevoie de 10 ani de cercetare. Echipa din care au facut parte reprezentanti ai Institutului de Cercetari Miniere si Universitatii de Nord Baia Mare a inceput studiul in anul 2000 si abia anul trecut cele doua tehnologii au fost finalizate. Cercetarea a costat circa 50.000 de euro.

Procedura aduce zeci de milioane de euro profit anual

Potrivit lui Golstein Jack, procedura aduce zeci de milioane de euro profit anual. El a mai spus ca tennologia ar putea fi folosita cu succes la Rosia Montana, unde exista o rezerva de aproximativ 170 de tone de aur.

O alta inventie locala, apreciata de presedintele SIR Maramures, este noul sistem de miscare pentru roboti. Actuatorii electromecanici folosesc noi principii de realizare a mecanismelor de transformare a miscarilor, inlocuind sistemele traditionale precum cilindrii hidraulici sau penumatici. Ei realizeaza miscarea cu randament mai ridicat si pot avea aplicatii in constructii, la utilaje industriale, roboti, in industria aeronautica.

Ce se mai poate vedea la targ?

O masina de semanat care realizeaza simultan santul pentru seminte, pune boabe, erbicid, ingrasamant, uda si in final astupa groapa. Inventia profesorului Ioan Viorel Bud costa 5.000 de lei, pentru cine este interesat sa o achizitoneze.

Radu Ghiroltean s-a prezentat la expozitie cu un garaj pliant. Noul model  cantareste patru kilograme si se fixeaza pe niste bete din fibra de sticla. Invelisul este realizat din ripstop, o panza de nylon impermenabila. Pretul este de 200 de euro.

Un sfert dintre inventiile prezentate sunt ale maramuresenilor

De subliniat ca din cele 120 de inventii inscrise in catalog un sfert poata semnatura maramuresenilor.

“La targ prezentam 30 de inventii si 12 idei practice. Ca realizare deosebita este noua tehnologie de extragere a aurului si argintului din sterilul de flotatie. Golstein Jack si Duda Gavril, cei care au brevetat ideea, au realizat si instalatia experimentala pe care   s-a facut aplicatia practica. Avantajul metodei este ca nu se foloseste cianura, este o tehnologie nepoluanta care s-ar putea utiliza si la Rosia Montana”, a declarat Vasile Nasui, prof. dr. ing, presedintele filialei Maramures a Societatii Inventatorilor din Romania.

Ciorapul stimulator vascular

Am fost interesati si de stimulatorul vascular bioenergetic si reflexogen. Desi credeam ca este un aparat cardiovascular, am ramas surprinsa sa aflu de la cel care l-a realizat ca este vorba de… incaltaminte.

“Poate fi gheata, cizmulita sau ciorap. Se compune dintr-o talpa cu un arc care, atunci cand pasesti, pompeaza aer si asigura masaj vascular, iar daca schimbi temperatura obtii masaj bionenergetic. Caracteristica reflexogena  este data de un brant cu protuberante aranjate in functie de punctele energetice din talpa, montat sub talpa”, a explicat Gheorghe Volcovinschi, inventatorul acestui stimulator inedit.

Pe lista inventiilor figureaza si masa pentru teren in panta, detectorul de inundatii – care te anunta pe telefonul mobil ca e bai in locuinta, instalatia de dezinfectie a aerului, o instalatie de produs hidrogen, cu un randament foarte ridicat, o sera verticala, cutia antiseismica, o gama de becuri ecologice cu LED-uri etc.

Vineri,  desemnarea castigatorilor

Desemnarea castigatorilor se va face in ultima zi a targului, de un juriu alcatuit din specialisti, cand cele mai interesante lucrari vor fi recompensate cu diplome si premii. Va fi acordat si un premiu Oscar pentru idei practice si inventii, pe baza propunerilor vizitatorilor, a afirmat Constantin Antohi, presedintele SIR Romania.

Evenimentul a fost organizat de Societatea Inventatorilor din Romania (SIR), cu sediul central la Iasi, impreuna cu filiala SIR Maramures. Partenerii manifestarii sunt Universitatea de Nord Baia Mare, Camera de Comert si Industrie Maramures, Primaria municipiului Baia Mare, Consiliul Judetean Maramures si SC RAMIRA SA Baia Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns