Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Circa 20 de patroni și directori de firme la workshopul pe tema controllingului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
participantii la workshop s-au aratat interesati de prelegerea lectorului
participantii la workshop s-au aratat interesati de prelegerea lectorului

CENTI Cluj va mai organiza o astfel de acțiune în Satu Mare vineri, 22 martie

Vineri, 22 februarie, începând cu ora 10, în sala Asociației Camerei meșteșugarilor din strada Fragilor nr. 1, a avut loc un workshop pe tema controlingului.

Organizatorii acțiunii au fost Centrul de Transfer Tehnologic (CENTI) Cluj, în calitate de membru al Entreprise Europe Network, împreună cu Asociația Economică Germano-Română (AEGR) și cu Asocația Camera Meșteșugarilor. Tema acestei întâlniri la care au participat circa 20 de patroni și directori de firme fost: “Controlling și sisteme de suport la nivel UE destinate managementului eficient al firmelor românești”.

Lectorul worshopului a fost Alin Invan, certified management consultant Svasta integrated Group București.

 

“Controlling” nu înseamnă control, ci coordonare

 

Lectorul Ivan a început prin a explica participanților că de fapt, noțiunea de “controlling” provine din limba engleză, este una la modă în prezent în mediul de afaceri la nivel mondial și că definește o activitate de coordonare a întregii activități și nu una de control. Coordonarea se realizează prin folosirea unor instrumente și a unui sistem de raportare.

Apoi, a făcut o scurtă incursiune în istoria contabilității pentru a ajunge de fapt la bazele și instrumentele coltrollingului.

Acțiunea a fost împărțită teoretic în patru capitole și anume în 1. Bazele și instrumentele controllingului> 2. Planificare și bugetare> 3. Calculație de costuri> și 4. Sistem de raportare.

La fiecare punct al prezentării, lectorul s-a folosit de exemple din viața de zi cu zi și de scheme desenate pe tablă. De asemenea, dânsul a oferit spre dezbatere participanților și câte un studiu de caz. A pus întrebări, participanții au răspuns iar lectorul a completat sau confirmat, în funcție de situație.

La primul capitol a fost prezentată utilitatea unui sistem de controlling (ajutor al managerului să țină afacerea în mână și să conducă mai bine), în primul rând. Sistemul de controlling este în fapt unul matematic, folosit pentru luarea deciziei. În fine, intrumentele sistemului de controlling sunt planificare și bugetare, calculație de costuri și sistemul de raportare.

Capitolul al doilea a conținut următoarele puncte de dezbatere< utilitatea planificării (aceasta arată locul în care trebuie să ajungă o firmă), sisteme de planificare, utilitatea bugetării (ea transformă planificarea în bani și arată sursele de finanțare), precum și sistemele de bugetare.

La caitolul privind calculația de costuri, punctele importante au fost< *de ce este util un sistem de calculație de costuri> *ce sunt cheltuielile de contabilitate și de ce sunt costurile din calculația de costuri> *ce sunt costurile fixe și cele variabile, precum și utilitatea separării acestora. În fine, s-a mai vorbit despre sistemul de avertizare timpurie privind costurile pe care și le poate permite o firmă și prețurile minime la care se poate face vânzarea.

În ultima parte, Alin Ivan a vorbit despre modalități de raportare, elementele practice ale unui raport curent/special și rolul controllerului în sitemul de raportare.

Participanții cu care am stat de vorbă ne-au spus că au aflat din cele prezentate atât lucruri noi, cât și unele de care au avut vag cunoștință, dar nu le-au dat importanță.

Tot într-o zi de vineri, și anume în 22 martie, CENTI va organizaq un alt workshop/simpozion, pe teme de interese pentru patroni și directori de firme.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns