Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-au înregistrat şi unele ciudăţenii la alegerile europarlamentare. Cum se pot explica procentele relativ egale ale celor doi competitori principali, PDL şi PSD? La o adică o întrebare ar putea ridica şi procentele mari obţinute de EBA şi PRM, care, dacă sunt adunate, oferă un procentaj neaşteptat de mare: peste 12 la sută. Procentul acesta, obţinut prin însumare, este comparabil cu cel al PNL şi mai mare decât cel realizat de UDMR.
Cum de s-a realizat un asemenea echilibru între PDL şi PSD? Faptul că cele două partide au obţinut un scor egal în această competiţie pune pe gânduri mulţi analişti. Mulţi dintre ei refuză răspunsul simplu că procentele acordate de electorat celor două grupări ar ilustra poziţiile echitabile deţinute de cei doi participanţi în societate. Adică societatea noastră poate fi împărţită într-un mod perfect egal între cele două grupări politice, iar restul, neglijabil, a fost oferit liberalilor şi celorlalţi înscrişi în cursă.
Există nenumăraţi observatori ai vieţii politice care caută dedesubturile acestei egalităţi. Ei văd scorul egal ca fiind elaborat, lucrat. Interesul real al PDL şi PSD este menţinerea unui echilibru perfect între ei, tocmai pentru a nu dezmembra alianţa de la guvernare. Interesul se manifestă la vârful celor două formaţiuni şi acelaşi interes se manifestă şi la bază, în teritoriu.
Rezultatele acestei guvernări s-au împărţit frăţeşte atât la nivelul instituţiilor centrale, cât şi la nivelul celor din teritoriu. Dacă unul din cei doi parteneri ar fi realizat un scor mai mare decât celălalt, s-ar fi prăbuşit coaliţia şi cele obţinute prin împărţire ar fi trebuit cedate.
O altă curiozitate este rezultatul bun obţinut de EBA şi de PRM. Cum, de fapt, procentele PRM au fost câştigate aproape în exclusivitate de Gigi Becali, se poate zice că 12 la sută au realizat fiica preşedintelui şi patronul Stelei. Ultimul dintre ei a avut un mare noroc cu arestarea sa în direct, cu relatările despre detenţia sa, cu mobilizarea largă a canalelor media pentru a-i deplânge soarta, stârnind mari emoţii în electorat.
Dar analiştii îşi pun problema dacă alegătorul român este pe deplin responsabil atunci când intră în cabina de la centrele de votare. Sunt aceşti doi politicieni suficient de competenţi pentru a reprezenta ţara într-o instituţie europeană? Nimeni nu crede că da, şi totuşi ei sunt în acest moment reprezentanţi ai României în Parlamentul European, un cadou oferit de 12 la sută din electoratul prezent la vot.
Un astfel de electorat, poate chiar mai supradimensionat, s-ar putea să aibă şi primarul Oprescu dacă va candida la prezidenţiale, aşa cum începe să se contureze de pe acum un zvon. Nu iese fum fără foc, este un fapt stabilit în mod tradiţional şi e posibil ca zvonul să devină realitate. Dacă intră în joc şi noul candidat, vom asista în turul doi la un duel palpitant între acesta şi Traian Băsescu.

Ilie Sălceanu

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns