Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ciupercile din păduri sunt periculoase pentru necunoscători

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Atentie la Amanita phalloides
Atentie la Amanita phalloides

Ciupercile constituie o hrană deosebit de sănătoasă, dar este recomandat a le consuma pe cele din comerţ şi/sau acelea pe care le culegeţi dumneavoastră. Nu riscaţi a cumpăra ciuperci la margine de drum. “Otrava” se transmite şi prin contact. A culege ciuperci în speranţa că acasă vor fi sortate este o greşeală imensă. Nu toţi cei care culeg şi vând ciuperci le şi cunosc.

Ciuperca de balegar
Ciuperca de balegar

Câteva sfaturi utile

Înainte de a intra în pădure pentru a culege ciuperci pentru consum propriu, este recomandat a cunoaşte câteva principii de bază. În cele ce urmează le prezentăm pe cele cinci mai importante. Culegătorul de ciuperci trebuie să renunţe la superstiţii. Este fals faptul că ciupercile otrăvitoare îşi schimbă culoarea când sunt rupte.

Cea mai periculoasă ciupercă Amanita phalloides rămâne albă la rupere. Culegătorul trebuie să cunoască foarte bine principalele caracteristici ale ciupercilor pe care doreşte să le culeagă. Trebuie respectat principiul potrivit căruia o ciupercă necunoscută este otrăvitoare.

Bureti de roua
Bureti de roua

Este de dorit ca cei ce ies la cules de ciuperci să cunoască speciile periculoase, în mod special Amanita phalloides. Culegătorul să nu culeagă ciupercile până ce nu găseşte care ciupercă otrăvitoare îi poate semăna celei comestibile.

Culegătorul numai atunci poate fi sigur de ciuperca pe care crede că a identificat-o dacă, pe lângă trăsăturile caracteristice speciei respective, recunoaşte al ea cel puţin trei caracteristic care exclud posibilitatea confundării cu vreo altă specie.

Culegătorul de ciuperci trebuie să aibă în vedere faptul că nu este recomandat a pune toate soiurile în aceeaşi pungă sau coş. În mod special trebuie să aibă la el şi o pungă pentru ciupercile culese asupra cărora planează o doză de incertitudine privind soiul.

Prahaghite - basina calului
Prahaghite – basina calului

Mâncărurile din ciuperci este recomandat să se consume imediat după gătire. La primul semn de fermentaţie să nu se consume chiar dacă a fost păstrată în frigider. Prelucrarea termică a ciupercilor se face minimum 15 minute într-un vas fără a folosi capacul. O bună parte din toxine dispar prin prelucrarea termică.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de marţi, 20 octombrie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns