Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Clubul de Speologie Montana din Baia Mare a implinit 33 de ani de activitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru a marca evenimentul, membrii acestuia au organizat o expozitie de fotografii si o tabara la pestera “Lii” din Salaj

[slideshow id=1195]

Pentru a marca aniversarea a 33 de ani de la infiintare, membrii Clubului de Speologie Montana din Baia Mare au organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, mai multe actiuni, printre care o expozitie de fotografii si o tabara de speologie la pestera “Lii” din Cuciulat, Salaj. O actiune organizata in colaborare cu Fundatia Judeteana de Tineret Maramures si Clubul Maratin.

Expozitia de fotografii organizata intr-un club baimarean a cuprins mai multe instantanee din actiunile desfasurate la pesterile si galeriile miniere explorate in ultimii ani. Au mai fost prezentate hartile cu pesterile realizate, echipamentele folosite de catre acestia, precum si o proiectie despre istoria clubului. Sambata si duminica a fost organizata o tabara de speologie la pestera “Lii” din localitatea Cuciulat, judetul Salaj. A avut loc o vizita a pesterii, precum si demonstratii de tehnica alpina si catarare, folosite la explorarea formatiunii speologice. Au fost prezenti invitati din Bucuresti, Cluj, Satu Mare sau Salaj, simpatizanti ai clubului sau membri ai altor asociatii de speologie din tara.

“Cei 33 de ani au insemnat “rularea” a mai multor generatii de speologi, fiecare cu bucuriile si descoperirile lor, care acum, dupa trei decenii, sunt file de istorie. Tot ceea ce facem noi este o pasiune si speram ca generatia tanara sa duca mai departe tot ceea ce am realizat in 33 de ani”, a declarat presedintele clubului, Istvan Dumitru.

Clubul a fost infiintat in anul 1972, sub denumirea de “Clubul de Turism Montana”, pentru toti iubitorii de munte din Baia Mare. Din anul 1977, clubul s-a axat pe speologie, avand ca scop principal explorarea pesterilor cunoscute din Maramures, Salaj, Bistrita si Satu Mare. Din anul 1993 acesta functioneaza ca ONG cu forme juridice, iar de atunci este cunosut sub numele de “Clubul de Speologie Montana”. In cele peste trei decenii de activitate speologica au fost descoperite 334 de pesteri cu o lungime totala de 24 de kilometri. Activitatea clubului s-a intensificat foarte mult in ultimii ani, din 2006 si pana in prezent fiind descoperite 24 de pesteri cu o lungime totala de 590 de metri. Cea mai lunga dintre acestea este pestera “Iza” care are o lungime de peste trei km. De asemenea, au mai fost recartate alte patru pesteri, hartile fiind trimise la Institutul de Speologie din Bucuresti. In prezent, “Montana” are 30 de membri activi. Presedinte este Istvan Dumitru, in varsta de 62 de ani, care conduce clubul inca de la infiintarea acestuia.

Doua premii la Congresul din Texas

La sfarsitul lunii iulie a avut loc Uniunea Internationala de Speologie, care s-a desfasurat in statul Texas din America. A fost un congres mondial, care a adun iubitorii de speologie din toata lumea. Cu aceasta ocazie, Clubul de Speologie Montana si Institutul de Speologie din Cluj-Napoca au obtinut doua premii. Este vorba de un loc II pentru realizarea hartii pesterii “Iza” si un alt loc II la categoria comunicari stiintifice. De asemenea, membrii clubului au mai fost rasplatiti la Scoala Internationala de Mineralogie din Budapesta, tot la categoria comunicari stiintifice. Pe de alta parte, recent, la Congresul National de Speologie din Cluj-Napoca, Clubul Montana a obtinut un premiu pentru activitatea desfasurata in 2008-2009.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns