Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Clubul Lions Someș pune bazele unei colaborări cu filiala din Montrouge Vanvels-Malakoff, Franţa

Preşedintele Cristian Sasu, secretara Vaşvari Victoria, Horia Unguru - postpreşedintele din 2006-2007 şi alţi membri cu greutate s-au întâlnit cu Rodica Soler, membru al Clubului Lions din Montrouge Vanvels-Malakoff din Franţa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Preşedintele Cristian Sasu, secretara Vaşvari Victoria, Horia Unguru - postpreşedintele din 2006-2007 şi alţi membri cu greutate s-au întâlnit cu Rodica Soler, membru al Clubului Lions din Montrouge Vanvels-Malakoff din Franţa
Preşedintele Cristian Sasu, secretara Vaşvari Victoria, Horia Unguru – postpreşedintele din 2006-2007 şi alţi membri cu greutate s-au întâlnit cu Rodica Soler, membru al Clubului Lions din Montrouge Vanvels-Malakoff din Franţa

Clubul Lions Satu Mare a primit miercuri vizita unui membru al Clubului Lions din Montrouge Vanvels-Malakoff, Franţa. Este vorba despre o sătmăreancă stabilită de ceva vreme în străinătate, care a decis să vină împreună cu soțul său la Satu Mare pentru a pune bazele unei relaţii de colaborare strânsă cu membrii de aici.

Conducerea filialei sătmărene i-a primit pe invitaţi cu multă bucurie şi entuziasm. Au povestit despre activităţile întreprinse de fiecare club în parte, modul în care atrag finanţare şi posibilitatea organizării unei întâlniri între cele două filiale lioniste.

Apariţia Cluburilor Lions

Clubul Lions International îşi are rădăcinile în Statele Unite ale Americii, fiind fondat de Melvin Jones, care în 1917 a întemeiat primul club la Chicago. Fiind impresionat de ororile primului război mondial, acesta a realizat că societatea umană trebuie şi poate fi sprijinită doar de cei care sunt dispuşi să o facă dezinteresat. Numele clubului provine de la iniţialele cuvintelor “Liberty, Intelligence, Our Nations Safety“.
În perioada interbelică mişcarea lionistă s-a extins în Canada, China, Mexic, America de Sud şi Australia, existând peste 2000 de cluburi cu aproximativ 80 de mii de membri. În Europa primul club ia fiinţă în Suedia la 1948, urmat fiind de cel de la Paris. La mijlocul anilor 1960, în lume existau cluburi în 135 de ţări, fiind implicaţi peste 800.000 de membri.
În prezent, cluburile din toată lumea numără 45.000 de filiale în peste 200 de ţări, organizate în 842 de districte, iar numărul membrilor este de 1,3 milioane.
Ţara noastră face parte din districtul 124 şi cuprinde 53 de filiale cu 1300 de membri. Filiala Satu Mare s-a înfinţat în anul 2004 şi se numeşte Club Lions “Someş“ Satu Mare. De la înfiinţare şi până în prezent, spre deosebire de societăţile de binefacere al căror scop este actul de caritate, membrii mişcării lioniste au servit interesele generale ale colectivităţii, implicându-se în dezvoltarea climatului de înţelegere în societate, apărând valorile morale prin spirit de solidaritate, toleranţă şi pacifism.

Bazele unei relaţii de înfrățire

Pentru că legăturile dintre organizaţii, fie ele din România ori din străinătate, sunt foarte importante pentru atingerea obiectivelor generale, conducerea Clubului Lions Satu Mare, în frunte cu proaspătul  preşedinte numit în funcţie Cristian Sasu, secretara Vaşvari Victoria, Horia Unguru postpreşedintele din 2006-2007 şi alţi membri cu greutate s-au întâlnit cu Rodica Soler, membru al Clubului Lions din Montrouge Vanvels-Malakoff din Franţa. “Am primit un telefon prin care am fost anunţaţi că membri ai unui Club Lions din Paris sunt la Satu Mare. Noi îi primim cu bucurie şi sperăm să legăm o relaţie strânsă între cele două cluburi. Clubul Lions este activ, chiar azi am scos banii din bancă pentru a-i trimite pe cei doi elevi de clasa a VII-a, câştigători ai concursului de algebră, la tabăra de la Câmpulung Muscel. Este vacanţă, dar noi nu avem liniştea şi nici pacea pentru a stinge motoarele”, povesteşte cu entuziasm Horia Unguru, membru în conducerea Clubului Lions “Someş“, Satu Mare.
Sătmăreanca, stabilită demult în străinătate, şi-a întemeiat acolo o familie şi a găsit de bun augur să se întâlnească şi să facă schimb de fanioane cu clubul din Satu Mare, fiind şi ea membră nouă în clubul de lângă Paris. “Când am plecat din Franţa, colegii mei ştiau că există şi aici la Satu Mare un Club Lions, aşa că m-au rugat să îi contactez şi să încerc să stabilesc o relaţie cu aceştia. Dacă totul va fi aşa cum ne-am planificat, vom face probabil şi schimburi de experienţe, vom încerca să ne extindem activităţile astfel încât ceea ce învăţăm unii de la alţii să se poată aplica. Am adus cu mine fanionul Clubului Lions din care fac parte, vom face schimb de numere de telefon, adrese de e-mail şi sperăm ca relaţia să fie una înfloritoare“, ne spune Rodica Soler.
Prin intermediul discuţiilor pe care le-au avut şi-au împărtă;it mici secrete referitoare la modul în care reuşesc să adune fonduri pentru a ajuta sau a felicita membri ai comunităţii. Rodica Soler le-a povestit gazdelor despre programele în curs de derulare la clubul în jumelaj cu care urmează să colaboreze< construirea unei şcoli în Mali, satul Madina, unde cei 160 de elevi au avut o singură sală în care li se predau cursurile, iar prin concursul Lions Club Montrouge Vanves-Malakoff din Franţa, în satul respectiv fiecare clasă va avea sala ei. Programul este în curs de derulare şi până la această dată au fost ridicaţi pereţii, urmând a fi pus şi acoperişul. Clubul a investit până în prezent aproximativ 6.000 de euro. În programul anual al clubului este cuprinsă o “Loterie” aducătoare de fonduri cu care participă la programul districtului şi care anual pune la dispoziţia sistemului de “Cercetări medicale din Franţa” suma de 20.000 de Euro> se desfășoară constant un “Teledon” susţinut de un maraton televizat prin care de asemenea, prin participarea telefonică a cetăţenilor, intră bani în vistieria clubului. Membrii Lions au încheiat acolo şi un parteneriat cu liceele din zonă, împreună cu care susţin concursuri de creaţie în literatură şi concursuri de interpretare muzicală. Au în program şi pun la dispoziţia altei organizaţii de voluntariat colaboratoare produsele adunate într-o “Bancă alimentară” şi mai organizează un “Târg de artizanat” în Piaţa Primăriei, unde sunt vândute localnicilor bunuri donate de membrii Lions şi nu numai.
Şi membrii Clubului Lions din Satu Mare i-au prezentat oaspetelui toate cele nouă activităţi pe care le desfăşoară anual şi pe care sătmărenii le cunosc deja foarte bine. Pe lângă acestea, Horia Unguru a dezvăluit că există un proiect prin care doresc să reîmpădurească zone ale judeţului Satu Mare, în contextul în care în trecut pădurile erau în proporţie de 80% pe teritoriul nostru, acum mai existând doar 30% dintre ele.
Discuţiile au concluzionat prin stabilirea unei eventuale întâlniri între membrii cluburilor. Aceasta urmează să aibă loc în Franţa ori în Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns