… care să realizeze o cartografiere a tuturor serviciilor medicale existente în domeniul oncologiei, de la cele preventive la cele de tratament, inclusiv tot ceea ce vizează sectorul de asistență medicală primară, ambulatoriu și servicii medicale spitalicești. Obiectivul casei este de a stabili clar nevoile actuale de servicii de oncologie pentru următorii 5 ani. În acest demers s-a pornit de la definirea unei imagini cât mai clare a serviciilor oferite astăzi, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pacienților oncologici, cât și stabilirea unui plan sustenabil pentru accesul echitabil și nediscriminatoriu al asiguraților la serviciile medicale, investigațiile și tratamentele decontate din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.
Președintele CNAS, dr. Andrei Baciu a precizat că vor fi analizate serviciile medicale conexe de suport pentru fiecare județ în parte.
„Pentru a construi un sistem de sănătate modern, european, în România, trebuie să știm unde ne aflăm astăzi. Începem cu domeniul oncologiei. După ce vom avea o imagine clară asupra situației actuale, vom ști mai bine ce și unde lipsește.
Este esențial să avem un plan pe termen mediu și lung de dezvoltare. Acesta va fi unul din obiectivele acestui Task Force. O Românie mai sănătoasă, un sistem modern și eficient de sănătate nu se construiesc de la sine. Trebuie să lucrăm eficient, transparent și cu viziune pentru a face din România o țară ca afară” a declarat dr. Andrei Baciu
președintele CNAS.
Datele din primul semestru al anului arată că, în Programul național de oncologie erau înregistrați 143.033 pacienți, dintre care 28.457 de pacienți (o cincime dintre pacienții oncologici) la București, Cluj (11.661 pacienți), Iași (8.078), Timiș (7.340), Ialomița (605) și Tulcea (475).