Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Codul portocaliu de viscol a fost extins la 18 judeţe. Sunt drumuri închise şi trenuri anulate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Administraţia Naţională de Meteorologie a prelungit până duminică seară la ora 22,00 avertizările Cod portocaliu şi Cod galben de viscol emise vineri şi a majorat la 18 numărul judeţelor aflate sub Cod Portocaliu. Codul portocaliu sr putea fi transformat ]n cod roşu.

UPDATE: Viscolul a făcut şi două victime

Un angajat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a murit, sâmbătă, în timpul intervenţiei pentru deszăpezire, în judeţul Olt.. O femeie de 56 de ani, din localitatea vasluiană Frasinu, a fost găsită îngheţată, sâmbătă, pe un câmp din apropierea satului, după ce a plecat spre casă, în cursul după-amiezii de vineri, de la locuinţa concubinului său, însă nu a mai ajuns la locuinţă din cauza vremii nefavorabile

Inspectoratele școlare vor hotărî dacă și unde se va dispune sistarea cursurilor luni

Ministerul Educației Naționale monitorizează, cu atenție, situația unităților școlare din județele aflate sub atenționare de cod portocaliu, iar în funcție de situația vremii, înregistrată pe parcursul zilei de duminică, inspectoratele școlare vor hotărî dacă și unde se va dispune sistarea cursurilor pentru ziua de luni.

Peste 16.000 de locuințe din Argeş fără curent electric

Alimentarea cu energie electrică este întreruptă, sâmbătă după amiază, în peste 16.000 de locuințe din 15 localități ale județului Argeș, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Carambol pe A1

Mai multe mașini au fost implicate sâmbătă într-un carambol pe A1, după ce un TIR condus de un cetățean turc nu a adaptat viteza la condițiile meteo, două peroane fiind rănite și alte trei suferind atacuri de panică, a declarat pentru Agerpres Lucian Diniță, șeful Poliției Rutiere.

El a spus că 15 mașini, dintre care două TIR-uri și alte 13 autoturisme, au fost implicate în evenimentul rutier.


Avertizările emise vineri erau valabile până duminică la ora 18,00.

Potrivit avertizărilor actualizate sâmbătă dimineaţă, în intervalul 25 ianuarie, ora 9,30 — 26 ianuarie, ora 22,00 viscolul puternic va continua în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi zonele montane aferente, precum şi în nordul Dobrogei. În aceste regiuni vântul va sufla în rafale de peste 70…80 km/h, ninsoarea va fi puternic viscolită şi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.

În şapte judeţe din sudul Transilvaniei şi centrul Moldovei va fi Cod galben de ninsoare, vântul va avea intensificări, cu viteze de 60…70 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită. În cursul zilei de sâmbătă, în jumătatea sudică a Dobrogei vor predomina ploile, moderate cantitativ, izolat se va depune polei, iar vântul va sufla cu rafale de peste 70…80 km/h.

 

Mai multe localităţi au rămas fără curent electric

Peste 22.000 de consumatori abonaţi ai companiei CEZ din 15 localităţi ale judeţului Argeş nu au curent electric, sâmbătă dimineaţă, din cauza viscolului care a avariat zeci de puncte de transformare operate de CEZ, echipele de intervenţie aflându-se pe teren pentru remedierea defecţiunilor.. Aproximativ 4.000 de locuinţe din judeţul Ilfov nu au avut energie electrică vineri seară, începând cu ora 22.00.

 

Şoferilor li se recomandă să nu plece la drum dacă nu neaparat necesar

 

Şoferilor li se recomandă că, în cazul în care călătoriile cu automobilul nu sunt absolut necesare, să nu pornească la drum. Dacă însă deplasările nu pot fi amânate, o condiţie obligatorie pentru a le efectua este echiparea corespunzătoare a autovehiculelor pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare – dezaburire funcţional etc.).

De asemenea, conducătorii auto sunt sfătuiţi ca înaintea începerii deplasării să se intereseze cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgă şi situaţia meteorologică prognozată.

Circulaţia pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti a fost redeschisă, în jurul orei 10.00, traficul rutier mai fiind închis, preventiv, în timpul nopţii pe cinci drumuri naţionale şi 12 drumuri judeţene, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Trei trenuri anulate şi limitări de viteză

Trei trenuri de călători au fost anulate din cauza ninsorii viscolite, iar pe unele zone au fost introduse limitări de viteză de 50 km/h, a anunţat, sâmbătă, Compania Naţională de Căi Ferate – CFR SA.

Potrivit CFR, trenul R 8012 care circula în relaţia Feteşti — Bucureşti Obor a fost anulat pe secţia Ciulniţa — Bucureşti Obor, trenul 8011 care circula între Bucureşti Obor şi Constanţa a fost anulat pe întreaga relaţie, iar trenul 8014, care circula pe relaţia Feteşti — Bucureşti Obor a fost anulat pe tronsonul Ciulniţa — Bucureşti Obor.

Călătorii care aveau bilete pentru trenurile Regio anulate vor fi preluaţi de trenurile Interregio aflate în circulaţie, precizează CFR, potrivit Agerprea.

De asemenea, din cauza ninsorii viscolite au fost introduse limitări de viteză de 50km/h pe relaţiile Chitila — Periş şi Crivina — Brazi, iar pe secţia de circulaţie Bucureşti Băneasa — Lehliu — Feteşti trenurile sunt tractate cu locomotiva Diesel.

Operatorul feroviar recomandă călătorilor să se informeze despre condiţiile meteo şi să apeleze telefonic Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intenţionează să călătorească întrucât există în continuare posibilitatea apariţiei de perturbări în circulaţia trenurilor, mai ales în jumătatea de sud a ţării unde circulaţia feroviară se desfăşoară în condiţii de iarnă.

Curse aeriene anulate sau cu întârzieri

Traficul aerian se desfăşoară normal pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti (AIHCB) şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa Aurel Vlaicu (AIBB AV), însă unele zboruri înregistrează întârzieri de circa 30 – 40 de minute la decolare din cauza degivrării aeronavelor, potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) remis sâmbătă AGERPRES.

CNAB recomandă pasagerilor să îşi ia măsurile necesare pentru a se prezenta în timp la aeroport.

“Pe ambele aeroporturi sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene. Pistele, platformele şi căile de rulare ale celor două aeroporturi sunt deschise şi operaţionale”, se precizează în comunicat.

Pe ambele aeroporturi ale Capitalei se intervine constant cu utilaje proprii pentru menţinerea suprafeţei de mişcare în condiţii optime, pentru desfăşurarea în siguranţă a operaţiunilor aeriene, precizează instituţia. Pe ambele aeroporturi sunt condiţii de iarnă, cu vânt puternic şi rafale care ating şi depăşesc 75 km/h.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Iarna noastra e ca si iarna altora dar circulatia pe autostrazile noastre nu e ca circulatia de pe autostrazile altora. Si la altii e viscol, ba au vant cu peste 100 km/h, dar nu vezi cum se acumuleaza zapada pe autostrazi. Ei se pare ca s-au gandit si la asta.

Lasă un răspuns