Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Colocviu aniversar Nae Antonescu la Biblioteca Judeţeană

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Biblioteca Judeţeană Satu Mare a organizat miercuri, 18 decembrie 2019, în sala multimedia, un colocviu dedicat împlinirii a 98 de ani de la naşterea istoricului literar Nae Antonescu. Au participat numeroşi scriitori, poeţi, profesori, bibliotecari, jurnalişti, rudenii ale celui sărbătorit, între care şi Tudor Antonescu, nepotul scriitorului, cunoscuţi, colaboratori ai scriitorului, alţi oameni iubitori de cultură.

Rolul de moderator i-a revenit Paulei Horotan, directoare adjunctă a instituţiei gazdă. În cuvântul de deschidere, Paula Horotan a prezentat o scurtă biografie a cărturarului sătmărean la 98 de ani de la naşterea sa. Iniţiativa manifestării a aparţinut scriitorilor Viorel Cîmpean şi Marta Cordea. Discuţiile şi evocările au fost însoţite de derularea unor imagini din viaţa şi activitatea aniversatului, într-o prezentare PowerPoint realizată de dr. Viorel Câmpean şi dr. Marta Cordea, cei care au amenajat Atelierul Memorial “Nae Antonescu”.

Evocări ale activităţii scriitorului

În continuare, rolul de moderator a fost preluat de Viorel Cîmpean. El a vorbit despre achiziţionarea bibliotecii personale a lui Nae Antonescu şi trecerea acesteia în patrimoniul Bibliotecii Judeţene Satu Mare. Totodată, a anunţat că este în pregătire pentru 2021 un volum omagial Nae Antonescu, la care vor contribui mai mulţi oameni de cultură sătmăreni.

Grigore Scarlat a evocat mai multe împrejurări în care a colaborat cu Nae Antonescu.
În calitate de consătean cu Nae Antonescu, a luat cuvântul Voicu D. Rusu. El a spus că este mândru că provine din aceeaşi comună cu Nae Antonescu şi a rememorat întâmplări din copilărie legate de scriitor. Voicu D. Rusu a menţionat că şi într-o comună ca Terebeştiul se poate face cultură, dovadă fiind chiar Nae Antonescu, despre ccare a fost invitat să-şi aştearnă gândurile pentru volumul de centenar.
Mircea Ardelea, fost manager al Bibliotecii Judeţene, a spus că s-a ocupat de partea financiară cu prilejul achiziţionării atelierului literar al scriitorului.

Viorel Ciubotă l-a cunoscut pe scriitor în 1974 şi a menţionat că Nae Antonescu îşi dreămuia cu grijă banii din salariu astfel încât să aloce de fiecare dată o cotă parte din buget cu destinaţie culturală.

La rândul său, Marta Cordea a spus că Nae Antonescu a fost un om modest dar şi fin observator a ceea ce se petrecea în jurul său, dovadă fiind jurnalul scriitorului. Pasiunea sa a fost revuistică şi a lăsat în urmă un număr de cărţi de valoare. A mai luat cuvântul Alexandru Zotta, care a vorbit mai mult despre colaborarea care Nae Antonescu pe când erau colegi la Casa Corpului Didactic.

Scriitorul şi poetul George Vulturescu a spus l-a trecut în Dicţionarul său, de care mulţi se servesc de el, dar omit să-l citeze. El a dat citire unui text scris despre Nae Antonescu la împlinirea vârstei de 75 de ani, prilej cu care a semnalat necesitatea organizării unui congres de revuistică. A mai propus să se scoată la împlinirea a 100 de ani o carte care să cuprindă corespondenţa lui Nae Antonescu.

Colaborarea şi împrejurările în care l-au cunoscut pe Nae Antonescu au mai fost rememorate de jurnalistul Muzsnai Árpád, bibliotecara Maria Gârbe, poetul Ioan Nistor, scriitorul Mihai Sas, cercetătoarea Daniela Bălu şi bibliotecara Angela Câmpianu.

Notă biografică Nae Antonescu

Nae (Ion) Antonescu s-a născut în comuna Terebeşti la 18 decembrie 1921. După şcoala primară a studiat la Şcoala normală din Oradea. În perioada 1936-1940 a obţinut diploma de învăţător în Bucureşti, apoi a urmat Facultatea de Litere şi Filologie din Cluj. A fost profesor şi director al Şcolii din Terebeşti, iar o scurtă perioadă director al Casei Corpului Didactic Satu Mare. În 1983 s-a pensionat. A încetat din viaţă la 18 iunie 2008.

Activitatea literară a scriitorului

Cunoscut drept “părintele revuisticii româneşti”, cărturarului Nae Antonescu i-a fost amenajat în anul 2010 un Atelier Memorial la Biblioteca Judeţeană Satu Mare. A publicat volumele ”Scriitori uitaţi”, ”Reviste literare conduse de Liviu Rebreanu”, ,”Jurnal literar”, ”Reviste din Transilvania”, ”Reviste literare interbelice”, ”Scriitori şi reviste literare din perioada interbelică”, ”Revista Fundaţiei Regale Monografie”. A colaborat la numeroase ziare şi reviste. În 2010, în incinta Bibliotecii Judeţene Satu Mare a fost inaugurat Atelierul Memorial „Nae Antonescu”. A fost achiziţionat întregul lui fond de carte care însumează 42.000 de documente de bibliotecă.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns