Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

LICEUL TEORETIC GEORGE POP DE BĂSEȘTI

Comemorarea victimelor holocaustului

27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, a fost marcată în mod deosebit la Liceul Teoretic “George Pop de Băsești” Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Domnii Nicolae Decsei (83 de ani – fost președinte al Comunității Evreiești din Satu Mare, vicepreședinte al filialei Satu Mare a Asociației Refugiaților în urma Dictatului de la Viena, absolvent al Academiei Militare și al Facultății de Drept – UBB Cluj Napoca) și Ioan Corneanu (88 de ani – doctor în istorie, preşedintele Asociaţiei Judeţene Satu Mare a românilor refugiaţi, expulzaţi şi deportaţi în urma Diktatului de la Viena din 30 August 1940, vicepreşedinte al Federaţiei Naţionale a Românilor persecutaţi etnic “Pro Memoria” şi prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Holocaustului din Nord-Vestul României 1940-1945), au fost invitați luni, 29 ianuarie, la o oră de istorie la clasa a XI-a. Din acest an școlar, elevii studiază o nouă materie, Istoria Holocaustului.

 


Cei doi invitați le-au povestit elevilor o istorie trăită pe viu. Despre ororile anilor de război, 1940 – 1945, despre refugiul și persecuția românilor și evreilor, despre ghetoul din Satu Mare și cele 6 trenuri ale morții care au pornit din Satu Mare în perioada mai  – iunie 1944. Nicolae Decsei a făcut și o incursiune în istoria evreilor și de ce au ajuns aceștia să fie asupriți: pentru că excelența evreilor i-a deranjat pe băștinași.

 

În ce privește situația din Satu Mare, comunitatea evreilor din 1940 depăşea 40.000 de persoane.
În judeţ, ghetourile au fost organizate la Satu Mare – peste 19.000 de persoaneș Baia Mare – 3.500 de persoaneș Valea Borcutului – peste 2.000 de persoane şi în oraşul Carei – 3.560 de persoane.

 

Ghetoul din Satu Mare a fost organizat pe baza instrucţiunilor primarului Csaba Laszlo, adică cele aproape 19.000 de persoane au fost obligate să trăiască în condiţii inumane. Erau păziţi zi şi noapte de către jandarmi unguri, iar dacă vreun evreu încerca să fugă era împuşcat. Lipsa condiţiilor de hrană, de igienă şi medicamente, au cauzat grave probleme de sănătate, ceea ce a provocat moartea bătrânilor şi a copiilor. Situaţia a fost agravată şi de comportamentul sadic al poliţiei şi jandarmeriei ungureşti, care zilnic, îi torturau pe evrei, pentru a mărturisi unde şi-au ascuns bunurile de valoare.

 

Evreii au rămas în ghetouri până în ziua de 15 mai 1944, după care au fost îmbarcaţi în vagoane de vite, în fiecare vagon fiind înghesuiţi între 80-100 de persoane indiferent de vârstă sau sex, având o găleată de apă și una în care să-și facă nevoile.

 

Numai din ghetourile din Satu Mare au fost deportaţi 18.863 de evrei. Deportarea spre lagărele morţii s-a realizat după următorul program: în 19 mai 3.006 persoaneș 22 mai 3.300 persoaneș 30 mai 3.800 persoaneș 1 iunie 2615 persoane.

 

“A uita înseamnă a repeta”, a fost motto-ul cu care s-a încheiat întâlnirea dintre cele două personalități și tinerii dornici de a afla mai multe despre istoria nescrisă.

 

Citește și

Festivități la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești” Satu Mare

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns